Program

Ligeti, jó társaságban | A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

18:00
Koncertterem
Műsor:

Hans Abrahamsen: Liebeslied
Jana Kmit'ova: Gesichtsstudien – magyarországi bemutató
Kurtág György: Brefs messages
Ligeti György: Melodien
Ligeti György – Hans Abrahamsen: Arc-en-ciel
Ligeti György – Hans Abrahamsen: En Suspens
Carlo Gesualdo di Venosa: Moro lasso
Jonathan Harvey: Climbing Frame
Conlon Nancarrow: Study for Player Piano No. 5
Wolfgang Amadeus Mozart: 40. (g-moll) szimfónia, K 550, 1. tétel – Soundpainting parafrázis
Johannes Ockeghem: Deo Gratias

Közreműködik:
  • MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
  • Vendég: Quasars Ensemble (SK) – művészeti vezető, zongora: Ivan Buffa
  • Vezényel: Ajtony Csaba

Ligeti György születésének 100. évfordulóját ünneplő koncertünk magával ragadó utazás, amely Ligeti szerzeményein és további vele kapcsolatos darabokon keresztül vezet. 

Megszakítás az újítás ereje által – ez a mondat tökéletesen jellemzi Ligeti György munkásságát. Meghatározó művei olyan akusztikai jelenségeket és zenei toposzokat forgatnak meg, amelyek máshol, máskor, máshogyan voltak jelen. Az egyébiránt egymáshoz nem kapcsolódó zenei referenciák Ligeti darabjai mentén folytonosságot alkotnak, és viszont: munkássága által az egyetemes zeneirodalom ezen váratlan szeletei új perspektívába kerülnek. Koncertünk ebbe a Ligeti-univerzumba enged betekintést.

Conlon Nancarrow gépzongoradarabjairól úgy nyilatkozott Ligeti, hogy ezek „a legjobb zenék, amelyeket ma élő zeneszerző valaha írt”. Nancarrow művei 1980-tól alapvető inspirációforrást jelentettek Ligeti számára. A Studies for Player Piano (Tanulmányok gépzongorára) című ciklusból a koncerten az 5. darab hangzik el, hangszerelve.

Ligeti előtt dallamok, hangok, egyszóval zenei elemek állhattak össze egységes hangfelületté. Ligeti után a hangfelület mint fogalom önálló létjogosultságot nyert, amelynek kitöltése, azaz textúrája, történhet mindenféle elemekkel. Ligeti hangfelületeinek pókhálószerű és sűrűségű textúráját egy általa mikropolifóniának nevezett szerkesztésmóddal éri el, amely a reneszánsz Johannes Ockeghem munkájából merít. Ockeghem a „varietas” elvét alkalmazva olyan szólamokat képez, amelyek hasonlóak egymáshoz, de soha nem azonosak. 

A mester zenéje és gondolkodása tanítványai és követői számára is hivatkozási pont, így koncertünkön két Ligeti-zongoraetűd hangzik el tanítványa, Hans Abrahamsen hangszerelésében, egy saját darabjával együtt. Jana Kmit'ova kompozíciói közvetlenül kapcsolódnak Ligeti zenei örökségéhez, a Gesichtsstudien című darab rendkívül dinamikusan építkezik a karakterisztikus hangfelületekkel.

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ciklusba rendezett és egyedi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a tág értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel. A koncerten a pozsonyi Quasars Ensemble-t látják vendégül.

A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására és a Bartók Rádió ArTRIUM Fesztiválja rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap, az Osztrák Kulturális Fórum és a Szlovák Intézet támogatásával valósul meg.

 

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a bmc.jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

 

Galéria
3Kép
2023 április 23 vasárnap