Program

Zeneterápiás Klub │ Zeneterápia és előadóművészet: kapcsolódás a szenior közösségekkel

19:00
Könyvtár

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 168 éves múltra tekint vissza. Ez egy olyan zenei formáció, melyet még Erkel Ferenc indított útjára és számos nehézség, történelmi tragédia ellenére még mindig jelen van a magyar kultúrában. Ez annak köszönhető, hogy a mindenkori aktív tagság átvette a stafétabotot a korábbi generációtól, átvette a lelkesedést, a közös múlt ismeretét, és eltökélten ragaszkodott a munka folytatásához. A két világháború között nyugdíjalapot is létrehoztak, hogy anyagilag is támogassák idősebb kollégáikat.

"Ezt a gondolatot kiszélesítve próbálunk nem csak korábbi tagjainknak, hanem minél több idős honfitársunknak olyan élményt adni, ami egyfajta köszönet feléjük évtizedes munkájukért. Ehhez viszont a generációt jól ismerő szakemberek, zeneterapeuták segítségét kértük, hogy a legmagasabb színvonalú, a tényleges igényekre épülő programok jöjjenek létre. Ezek az előadások katartikus élményt adnak a zenészeinknek, és a visszajelzések alapján különleges színfoltjai lettek az idősotthonok hétköznapjainak. A Filharmóniai Társaság 2021. szeptembertől nyugdíjas klubokon keresztül ingyenes koncertekre várja az aktív időseket is."

2021. november 18-án, csütörtökön 19.00 kor Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke lesz a Zeneterápiás klub vendége. Előadásában a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Zeneterápiás Egyesület együttműködésében az idősek otthonaiban megvalósított zeneterápiás koncertek kapcsán megélt tapasztalatokról, közös élményekről és a szenior előadások programjáról fog beszélni. Szó lesz arról is, hogy milyen (szakmai, tárgyi, érzelmi stb.) feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy koncert terápiásan is tudjon hatni speciális közösségekben? Milyen terápiás hatásai lehetnek egyéni és közösségi szinten ezeknek a koncerteknek? Hogyan tudnak kapcsolódni a zenészek a speciális közönséghez? Mi a szerepe a zeneterapeutáknak a terápiás koncerteken?

Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye. Az előadásra a szakembereken kívül szeretettel várjuk az érintett családtagokat, ismerősöket is.


A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái: 
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
FB_50

A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
YT_80

2021 november 18 csütörtök