News

News BACH BRIDGES

Johann Sebastian Bach 300 éve az ihlet és a vigasz forrása a zeneszerzők és zenekedvelők számára egyaránt. Vitathatatlanul ő minden idők legnagyobb befolyást gyakorló zeneszerzője, művészete segít a klasszikus zene megértésében.
 
Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam osztrák születésű brácsaművésze, Michael Gielerkezdeményezésére jött létre a Bach Bridges zenei program, melynek célja, hogy egy-egy ország muzsikusainak a közreműködésével Európa több országában rendezzenek koncertsorozatokat, a későbbiek során oktatási, illetve a klasszikus és a kortárs zenét népszerűsítő, ismeretterjesztő programokat. Az így létrejövő koncertsorozatok középpontjában Bach zenéje áll, de bemutatásra kerülnek a barokk kor más művei is, illetve olyan későbbi korok zeneszerzőinek a darabjait is műsorra tűzik, akikre Bach művészete hatással volt, így a jelen kor komponistáinak a munkáit is hallhatja a közönség. A Bach Bridges program keretében valósul meg a Budapest Music Centerben, 2017. április 18–21. között az a 3 koncertből álló sorozat, melyen a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar szólistái muzsikálnak majd együtt.
 
A Bach Bridges Budapest első koncertje Johann Sebastian Bach virtuóz, mondhatni komolytalanabb oldalát mutatja be. Ennek ellentéte a hangversenyen másodikként elhangzó, Bach tehetséges fiának Carl Philipp Emanuel Bach-nak a Csellóversenye, illetve Fischer Iván a szünet után felcsendülő új műve, amit a Bach Bridges felkérésére írt. Fischer Táncszvitjét pár nappal a budapesti előadás előtt, a Gran Canaria Nemzetközi Bach Fesztiválon hallhatják a világon először, így a darab magyarországi bemutatója ezen a koncerten, a BMC-ben hangzik el.
 
Rengeteg komponistát ihletett meg Johann Sebastian Bach, így Kurtág György világhírű magyar zeneszerzőt is – a Bach Bridges koncertsorozat második hangversenyén többek közt Kurtág műveiből is válogattak a műsor összeállítói. A program középpontjában azonban ez alkalommal is egy Bach mű, a Musikalisches Opfer (Zenei áldozat) triószonátája áll, a teljes darab amúgy tíz kánont, két fúgát és egy triószonátát tartalmaz, melyek alapja a II. (Nagy) Frigyes porosz király által megadott téma. A Bach Bridges felkérésére született az est legfiatalabb szerzőjének, a magyar származású holland Peter Vighnek az Ouvertures and Canons című műve, tükrözve Bach ellenpont művészetét. Ezután nem meglepetés, hogy a koncertet Beethoven Nagy fúgája, a szerző legradikálisabb, legmodernebb hangzású műve zárja.
 
A budapesti Bach Bridges koncertsorozat zárókoncertjén Johann Sebastian Bach művei mellett a Schönberg tanítvány osztrák zeneszerző Anton Webern kompozíciói szerepelnek. A finom darabok tükrözik a zeneszerzés érzelmi és szellemi koncentrációját. A mini fesztivál utolsó darabjaként pedig Bach legünnepibb kantátája szólal meg.
 

PROGRAM


 

Bach Bridges I.
2017.04.18. kedd, 19:30
BMC – Koncertterem
 
Műsor:
Johann Sebastian BachV. D-dúr Brandenburgi verseny BWV.1050
Carl Philipp Emanuel BachA-dúr csellóverseny Wq 172
----
Fischer IvánTáncszvit
Johann Sebastian BachNr.2. h-moll szvit BWV 1067
 
Közreműködik:
az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei
Szabó Péter – cselló
Pivon Gabriella – fuvola
 
Jegy
________________________________________
 
Bach Bridges II.
2017.04.19. szerda, 19:30
BMC – Koncertterem
 
Műsor:
Peter VighOuvertures and Canons
Johann Sebastian BachTriószonáta a Musikalisches Opferből BWV1079
-----
Kurtág Györgyválogatott kamaraművek
Ludwig van BeethovenB-dúr Nagy Fúga op.133.
 
Közreműködik:
az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei
 
Jegy
________________________________________
 
Bach Bridges III.
2017.04.21. péntek, 19:30
BMC – Koncertterem
 
Műsor:
Johann Sebastian BachKunst der Fuge BWV 1080
Anton WebernFünf geistliche Lieder op.15.
----
Anton WebernVonóstrió op.20
Johann Sebastian BachKantáta BWV 51 Jauchzet Gott in allen Landen
 
Közreműködik:
az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói
Renate Arends – szoprán
 
Jegy