News

Opus Jazz Club 9. Polska Jazz Festival

9. Polska Jazz Fesztivál

Kilencedik kiadásához érkezett a BMC és a budapesti Lengyel Intézet közös szervezésében megvalósuló Polska Jazz Fesztivál az Opus Jazz Clubban, melyhez idén a Katowice JazzArt is csatlakozott. A november 10-től 13-ig tartó lengyel minifesztivál célja, hogy felvonultassa az erős hagyományokkal rendelkező jazz szcéna leginnovatívabb formációit, akik kompromisszumok nélkül alkotnak. Az idei alkalom minden eddiginél gazdagabb, hiszen négy nap alatt hat formáció reprezentálja a lengyel jazz sokszínűségét, nagy hangsúlyt fektetve a női instrumentalistákra.

A fesztivált Lengyelország két úttörő női formációja, a Kamila Drabek Tercet és a O.N.E. Quintet nyitja november 10-én 20 órától. A nagybőgős Kamila Drabek szerzeményeit játszó trió az énekelhető melódiákat ötvözi a folk zenei elemekkel, a rock energiáját a fiatalos bájjal, míg a O.N.E. Quintet a kortárs műfajokból, a hip-hopból legalább annyit merít, mint a lengyel népzenéből.

November 11-én 20 órától a Paweł Mańka Semiotic Quintet és a Mateusz Pałka Trio mutatkozik be. A Semiotic Quintet a kompozíciót és az improvizációt teljesen egyenértékűként kezeli, ami szokatlan formákban és változatos szólókban ölt testet, míg a tradíciók és a kortárs hangzás egyedi ötvözéséről híres Mateusz Pałka Trio karakteres, szláv hangulatával hozza lázba a közönséget.

A harmadik este fellépője november 12-én 20 órai kezdettel a Wójciński / Szmańda Quartet, akik szakítanak a ritmusszekció tradicionális szerepével, és azt a trombitával és zongorával teljesen egyenrangú szerepbe helyezik.

A sorozatot a Hang ’Em High földközeli és eksztatikus zenéje zárja november 13-án este 8-tól. A zenekar ritmusszekciója buja ritmusokat fektet le, amelyekre nyers témák épülnek – mindezt a sokszor katarzisig nyújtott, improvizált klarinétszólók koronázzák meg.

A fesztivál a Niepodległa 2017-2022 többéves program társfinanszírozásában, az Adam Mickiewicz Intézet “Kulturális hidak” támogatási programjának részeként valósul meg.

Jegyek kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az Interticket országos Jegypont hálózatában.

Polska Jazz Supporter logos