News

News BMC 2019/2020 season opening

Új és visszatérő sorozatokat, ismert és ismeretlen mesterműveket mutat be a Budapest Music Center 2019/2020-as évada – a szeptemberi programkínálat ebből kínál sokszínű keresztmetszetet.

Szeptember 11-től folytatódnak a Budapest moziestek a BMC Könyvtárában. A most induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen fontos jelentőséggel bír. A sorozat szeptemberi állomásán Mészáros Márta Arany Medve-díjas alkotását, az Örökbefogadást vetítjük, vendégünk pedig a film zeneszerzője, Kovács György.

Az UMZE Kamaraegyüttes új évadának első koncertjére szeptember 13-án kerül sor a BMC Koncerttermében, ahol Toru Takemitsu, Futó Balázs, Tornyai Péter és Claude Vivier darabjait hallhatjuk. A különleges, beszélgetéssel kombinált hangverseny a keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolódási pontjait mutatja be, Sári László író, tibetológus és Tihanyi László karmester vezetésével.

Másnap, szeptember 14-én a Classicus Quartet sorozata érkezik hatodik koncertjéhez. A hangnemeket végigjáró Das Wohltemperierte Streichquartett ezúttal az esz-tonalitás színeit mutatja be Mozart, Webern, Csajkovszkij és Tornyai Péter művein keresztül.

Az amerikai modernista zeneszerzés két klasszikusa, Elliott Carter és Charles Ives művei szerepelnek a Ligeti Ensemble 2019/2020-as évadának első koncertjén, szeptember 16-án. Carter kettősversenye és klarinétversenye mellett az amerikai zene kultúrhérosza, Charles Ives III. szimfóniája hallható lesz.

Szeptember 20-tól Tóth-Vajna Zsombor egy három koncertből álló sorozat keretében mutatja be a reneszánsz, a barokk, és a bécsi klasszika egy-egy meghatározó billentyűs hangszerét és a hozzá tartozó repertoárt, Billentyűs történetek címmel. Az első koncerten az ifjú J. S. Bach és Händel kottás könyveiben fennmaradt szerzők – Buxtehude, Böhm, Reincken, Pachelbel, Zachow – művei hangzanak el egy 17. századi német klavikord pontos másolatán.

Hazánk legaktívabb big bandje, a Modern Art Orchestra szeptember 22-én tartja meg évadnyitóját. A MAO szólistái zeneszerzőként és hangszerelőként is jeleskednek, az ő műveiket tűzi tehát műsorára a zenekar idén és jövőre, s ehhez kapcsolódóan big band zeneszerzői akadémiát is indítanak, MAO Master Class címmel.

A Rondo Quartet már hagyományosnak számító, szeptember 30-án kezdődő háromrészes koncertsorozatának programját az orosz vonatkozások kapcsolják össze. Beethoven három, Razumovszkij grófnak ajánlott vonósnégyese mellett minden hangversenyen megszólal egy-egy kvartett különböző korszakokat képviselő orosz szerzők, Csajkovszkij, Prokofjev és Schnittke műhelyéből. Emellett a pravoszláv kóruszenét is megidézik, természetesen vonós hangszerekre átdolgozva.