News

News UMZF 2017 shorlisted works

 

A kétévente megrendezésre kerülő megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozik, hiszen a legfiatalabb pályázó csupán 20 éves, az átlagéletkor pedig nem éri el a 33 évet. Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

 

A Vajdaságból, Erdélyből és Kanadából is érkeztek pályaművek, melyeket Kodály Zoltán munkássága és személyisége ihletett, a szervezők ugyanis az idei versenyt Kodály emlékének szentelik, születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A neves hazai zeneszerzőkből és zeneművészekből álló kategóriánkénti előzsűrik 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari művet választott be a döntőbe:

 

Kamara kategória (abc-sorrendben):
Exit [Körtéfa] – szerző: Horváth Bálint
Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között – szerző: Sándor László
Méditation – szerző: Zámbó Jonatán
Pseudomarsch – szerző: Balogh Máté

Nagyzenekari kategória (abc-sorrendben):

Chorus Sturnorum – szerző: Tornyai Péter
Egy leukémiás lány emlékére – szerző: Magda Dávid
Plunderphonic intermezzi – szerző: Horváth Balázs
Prières nocturnes – szerző: Brandenburg Ádám

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatják be a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként: a kamaraművek 2017. október 9-én 19:30-kor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, október 10-én 19:30-kor a Müpában csendülnek fel az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzíti, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetíti.

A döntő zsűrije az előzsűrik tagjaival kiegészülve – Jeney Zoltán zeneszerző a zsűri elnöke, Gémesi Géza, Serei Zsolt, Tihanyi László, Vidovszky László zeneszerzők, valamint Pilz János hegedűművész, Kovács László és Hámori Máté karmesterek – hozza meg döntését az utolsó versenydarab elhangzását követően, majd kiosztják a díjakat. A győztes kamaradarab díja 500 ezer forint, a második helyezetté 375 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 250 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1 millió forint, a második helyezetté 750 ezer forint, a harmadiké 500 ezer forint. Különdíjat ajánlott fel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest, a Papageno, az Óbudai Danubia Zenekar, az Átlátszó Hang Fesztivál és a Bartók Rádió.