Program

Legacy of Hellas - Antoque Influences in the 20th and 21st Century

18:00
Library
Program:

Lőrinc Szécsi: On a Wayside Spring
Claude Debussy: Bilitis
Lőrinc Szécsi: Antik Dances
Zoltán Jeney: Heraclitus' Watermark
Lőrinc Szécsi: Nomos
Zoltán Jeney: Heraclitus' Watermark again
Lőrinc Szécsi: Antique Songs
Maurice Ravel: Cinq melodies populaires grecques
Ádám Bajnok: Epigram

Featuring:
  • Bernadett Nagy - voice
  • Ágnes Sz. Tóth - flute
  • N. N. - oboe
  • Eszter Krulik - viola
  • Eszter Agárdi - cello
  • Krisztián Andor - piano
  • Barnabás Kérges - piano

A műsor inspirációs forrása az antik görög kultúra, melynek szellemisége a koncerten megszólaló darabok mindegyikében megjelenik valamilyen módon.
A reneszánsz óta újabb és újabb alkotó generációk fantáziáját ragadja meg ez a múlt ködébe vesző, mégis annyira ismerős világ, mely elvetette a magjait a későbbi európai és egyetemes kultúrának. Az emberi lét legalapvetőbb érzelmei és gondolatai jelennek meg az antik költeményekben és eposzokban, a lét különösségével szembenálló egyén gondolatai a filozófiában, a lélek-test harmóniája a szobrokon és az épületeken. Csak a zene az, melyről szinte semmit nem tudunk, hiszen töredékeken kívül nem maradt fent írásos emlék. A számunkra ismerős kottaírás nem létezett, rögzíteni nem tudták, így amint megszólalt, már el is tűnt. Ez egyfelől óriási veszteség az egyetemes emberi kultúrának, másfelől egy örökké fennálló talány is, hiszen a rengeteg homály számtalan zeneszerző fantáziáját mozgatta meg, sarkallta annak a kérdésnek a feltevésére: Vajon milyen is lehetett az antik zene?
A koncerten megszólaló darabok nem történeti rekonstrukciós próbálkozások, melyek az autentikus antik zenét hivatottak megszólaltatni. A szerzők sokkal inkább kiindulópontként kezelik ezt az amúgy is bizonytalan területet, hogy ezen a homályos szűrőn eresszék át saját zeneszerzői gondolkodásukat, így kapva egy olyan különös zenei anyagot, melyben a múlt és a jelen, egyetemes és egyéni egymással kontrasztban és egymást kiegészítve jelenik meg. A műsor különös figyelmet fordít arra, hogy a klasszikus és kortárs kompozíciók között is legyen reflexiós kapcsolat, így a program egy újabb réteggel bővül.

Free entry! Seating is on a first-come, first-served basis.

 

2023 April 15 Saturday