Hírek

Opus Jazz Club 3. Hevhetia Fesztivál

A BMC és az Európa-szerte ismert szlovák Hevhetia kiadó által közösen szervezett, nemzetközi művészeket felvonultató nyár végi, immár 5 naposra bővült fesztiválra harmadízben kerül sor az Opus Jazz Clubban 2017. augusztus 29. és szeptember 2. között. A 16 éve alapított kassai székhelyű Hevhetia mintegy másfélszáz lemezből álló katalógusa a világ 20 országában érhető el. A fesztivál programján a kiadó legfrissebb lemezeinek közreműködői szerepelnek.
 
Az első nap színpadra lépő lengyel Jachna Tarwid Karch trió muzsikájához a klasszikus zene nagyjai, Sosztakovics, Debussy és Ravel adják az inspirációt, melyet a kortárs stílusok mélyreható ismeretével felvértezve, bátor improvizációkkal keltenek életre.
 
A másnap, augusztus 30-án fellépő Tommy Caggiani Therion Project repertoárján az eredetileg olasz származású, jelenleg Spanyolországban élő dobos, ütőhangszeres, zeneszerző, zeneterapeuta és matematikus zenekarvezető saját kompozíciói szerepelnek. Az összetett, ritmusokban és hangzásokban gazdag, optimista, energikus, felfokozott érzelmekkel teli darabok hű lenyomatai Caggiani életszemléletének, melyet a világ különböző országaiban eltöltött hosszú tartózkodásainak tapasztalatai érleltek.
 
A csütörtöki belga zenekart is dobos vezeti, s a darabok ezúttal is személyes élményekből, utazásokból és bensőséges szituációkból táplálkoznak, a zene mégis teljesen más. Jelle Van Giel miniatűr big bandjének programját annak letisztultsága teszi magával ragadóvá. A kompozíciók hangszerelése a múltra kacsint vissza: a Charlie Parker színrelépése előtti swing-jazz erényeit éleszti újjá. Az együttes egysége lenyűgöző, az improvizációk csak úgy áradnak a zenekarvezető képviselte nyugodt, szívmelengető alapok felett.
 
A fesztivál negyedik napja már szeptemberre esik, ekkor a Voicingers Nemzetközi Jazz-ének Fesztivál tavalyi nagydíjasa által vezetett Martyna Kwolek & Early Birds lép színpadra. Érzékeny, simogató zenéjük a jazz és az énekelt költészet egyfajta kombinációja, erőteljes észak-európai hatásokkal. A szokatlan hangszerösszeállításból fakadó egészen egyedi zenekari hangzás különleges fényt ad a karizmatikus hangú, légies énekesnő lengyel és angol szövegű dalainak.
 
A fesztivál zárónapján két zongorista, a szlovákiai Ján Hajnal, illetve a lengyel Krzysztof Kobyliński adnak egy-egy szólókoncertet. Hajnal a kezdetektől fogva a szlovák jazz-színtér egyik meghatározó figurája, aki 1963-ban alapította meg első trióját. Kobyliński eredetileg rock-zenészként kezdte, majd hosszabb kihagyás után tért vissza, s olyanokkal játszott azóta együtt, minte Mike Stern vagy Randy Brecker. Kompozícióinak széles skálája a szólódaraboktól egészen a nagyzenekarra írt művekig terjed.