Hírek

Hírek A kortárs zene hírei egy helyen – megújult a BMC Magyar Zenei Információs Központ weboldala

A kortárs zene hírei egy helyen – megújult a BMC Magyar Zenei Információs Központ weboldala

Teljesen megújult a Budapest Music Center Magyar Zenei Információs Központjának weboldala, amely minden eddiginél gazdagabb tartalommal teszi nemzetközi viszonylatban is elérhetővé a magyar kortárs zene híreit és a hazai zeneszerzők, zeneművek, előadók adatait.

A 2024-re minden részletében felfrissült weboldal a kortárszenei élet híreit és eseményeit gyűjti egybe az info.bmc.hu webcímen. A különféle helyszíneken megrendezett programok mellett hazai és nemzetközi kurzusokról, hangszeres és zeneszerzői versenyekről tájékozódhatnak a látogatók. A megújult weboldalon keresztül érhetőek el a BMC adatbázisai is. Gőz László, a BMC alapítója még 1996-ban azzal a céllal hozta létre az Információs Központot, hogy összegyűjtse és bárki számára térítésmentesen elérhető internetes adatbázisban tegye közzé a kortárs magyar zeneművek és zenészek adatait, megkönnyítve a művek előadását, illetve a művészek felkérését. Az azóta is folyamatosan bővülő zenemű- és művészadatbázisban jelenleg közel 5000 klasszikus és jazz-zenész, zeneszerző és együttes, illetve 32000 kortárs zenemű adatai szerepelnek.

A Információs Központhoz egy ingyenesen látogatható zenei könyvtár is társul, amelynek a Budapest Music Center Mátyás utcai épülete ad otthont. A BMC Könyvtár gyűjteménye több mint 100 ezer kottát, könyvet, CD-t és hanglemezt tartalmaz, főként 20. és 21. századi magyar zeneszerzők munkásságából, köztük számos, Magyarországon máshol nem hozzáférhető kottával. A BMC Könyvtárban található továbbá a Fülöp Péter által létrehozott Mahler-lemezgyűjtemény is, amely a világ legnagyobb, Mahler műveinek felvételeiből álló hangarchívuma. 2014 óta az Információs Központ gondozásában jelenik meg a Magyar Zeneszerzők kismonográfia-sorozat, amely a 20-21. századi magyar zenetörténet egyik legfontosabb forrását képezi.

Az egyedülálló szakmai és technikai háttér, valamint a bensőséges atmoszféra kamarakoncertek, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések és mesterkurzusok ideális helyszínévé is avatja a BMC Könyvtárát, amely eddig több mint 600 nyilvános és ingyenesen látogatható programot szervezett a zeneszerető közönség számára. Az eseményekről készült felvételek a Könyvtár YouTube-csatornáján utólag is visszanézhetők: itt kétszáznál is több videó érhető már el.


Részletek: info.bmc.hu