Hírek

Opus Jazz Club Szeptemberi jazzkoncertek a Felhangolva! sorozatban

Szeptemberben Dresch Mihály népzenei ihletésű Húros Kvartettje, Szőke Szabolcs balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrákból táplálkozó Ektar formációja és Gereben Zita zenekarának eklektikus dalai mellett a fúzió talajáról elrugaszkodó Jü triót hallhatjuk. 

Dresch Mihály néhány éve alapította meg Vonós Kvartettjét, hogy a műfajok izgalmas ötvözetét ezúttal hangsúlyosabban a népzene felől közelítve teremtse meg, természetesen továbbra is a védjegyszerű Dresch-hangzással. Első stúdiólemezüket Forrásból címmel jelentették meg 2017-ben a Fonó Records gondozásában, amely a jazz és a magyar népzenei tradíciók metszéspontján létrejött új zenei minőségek első lenyomataként született meg. Második lemezük, az Ongaku 2021-ben jelent meg, amelyen immár – tagcsere után és Húros Kvartett néven – Csoóri Sándor Sündi, Zimber Ferenc és Bognár András játékát hallhatjuk a zenekarvezető mellett, ők érkeznek az Opusba is szeptember 6-án.

A 2002 óta fennálló Ektar improvizatív kamarazenét játszik, kompozícióikat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai is fellelhetőek. Nevük egyben ars poeticájuk is, hiszen az Ek-tar indiai szó jelentése egy-húr, ami az öt muzsikus szoros zenei egységére utal. Eszköztárukban a hagyományos jazzhangszerek mellett egzotikus instrumentumok is szerepelnek: Szőke Szabolcs a gadulka nevű, 14 húros balkáni vonós hangszert, míg Váczi Dániel az általa kifejlesztett fúvós hangszert, a glissotárt szólaltatja meg, amelyek mind a kompozíciókban, mind a szabad rögtönzésekben a többi hangszerrel harmonikus kölcsönhatásban vannak jelen. Szeptember 7-én vendégük Ávéd János szaxofonos lesz.

Gereben Zita és zenekarának eklektikus műsorában a dalok egyaránt hordozzák az R’n’B, a pop, a blues és a jazz stílusjegyeit. A hazai könnyűzenei élet kiemelkedő énekes-dalszerzője 2009-ben alapította saját zenekarát; eddig három sikeres nagylemezt jelentettek meg, saját szerzeményekkel. A sokoldalú énekesnő tagja volt az Emil.RuleZ! zenekarnak, a Gringo Sztárnak, közreműködött a Modern Art Orchestra, a Transform Quintet, a Random Trip és a Nagy János Trió produkcióiban. Betétdalokkal és kisebb szerepekkel a mozifilmek világába is tett kiruccanásokat. A rendkívül összeszokott csapat bátran nyúl a legkülönfélébb zenei stílusokhoz, amelyekből egyedi hangzást alakít ki. Szeptember 14-én lendületes, szórakoztató estre számíthatunk, amelyen nagy szerephez jut az improvizáció szabadsága is.

Szeptember 27-én a Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power jazzből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene megidézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felelevenítésében utazik. A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről való gondolkodását is megváltoztatja.

A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhattak meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/