Hírek

Hírek JAZZDOR STRASBOURG-BUDAPEST

JAZZDOR STRASBOURG-BUDAPEST
2023. március 22-25.
BMC – Opus Jazz Club

Március 22. és 25. között kerül sor az Opus Jazz Clubban a Jazzdor Fesztivál első speciális budapesti kiadására, ahol a francia szerzői jazz világa találkozik a Budapest Music Centerhez kötődő magyar és külföldi művészek munkásságával. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló koncertsorozat a BMC elmúlt évtizedének legnagyobb volumenű jazzrendezvénye lesz.

A strasbourgi székhelyű Jazzdor Fesztivál több mint három és fél évtizede szakmailag és közönségsiker tekintetében is az európai jazzélet legfontosabb eseményei közé tartozik. Berlin után Budapest a második város, amely bekerült a fesztivál különkiadásainak helyszínei közé, ezzel pedig a BMC lehetőséget kapott arra, hogy Magyarországon, nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutathassa be tevékenységét és francia-német kapcsolódásait. A nyolc koncerten számos nemzetiség zenészei lépnek színpadra, ám hat alkalommal vagy BMC-s produkciót, vagy a BMC köreibe is tartozó művészeket hallhat a közönség.

Március 22-én Vincent Courtois új triója, a Twigs nyitja a fesztivált. Ellenállhatatlanul bensőséges és megkapóan költői zenéjükben a hagyományos jazztől a kortárs klasszikus zenén át a sámánisztikus folkig minden visszhangzik. A nyitónap második fellépője Clément Janinet O.U.R.S. kvartettje, amely 2022 szeptemberében jelentette meg nagy sikerű lemezét a BMC Recordsnál. Hangfolyamaik az amerikai kortárs repetitív zenét, az ornette-i free jazzt, illetve a rockos hangulatot egyesítik, de felsejlik bennük az afrikai transz és a liturgikus énekek zenei világa is.

Március 23-án két vokális produkció varázsolja el az Opusba látogatókat. Ann O'aro zsigerekből fakadó és zsigerekig hatoló dalai amilyen kellemesek, annyira hipnotizálják is a hallgatót. A réunioni énekes főleg hazája népi kultúrájából merít, egzotikus és légies zenéjéből hihetetlen erő sugárzik. Gadó Gábor és Harcsa Veronika áttetsző dalaiban pedig nemcsak a különböző szólamok, hanem régi- és kortárs zenei elemek is organikus egységbe fonódnak, miközben kompozíció és improvizáció dialektikája klasszikus és jazz-zenészek párbeszédében oldódik fel.

Március 24-én Hans Lüdemann TransEurope Express oktettje az öreg kontinens újabb határterületére zarándokol el, hogy a közönség számára is tapinthatóvá tegye zenei elemek és kulturális hátterek egymásnak feszülését. Tettestársuk az olasz harmonikaművész, Luciano Biondini lesz. Lüdemann és Biondini először duóban, majd a TransEurope Express zenészeivel együtt lép ki a megszokott stílusok komfortzónájából, és fedez fel új irányokat.

Március 25-én a svéd származású, Franciaországban élő énekesnő, Isabel Sörling szabadon csapong az improvizáció, a folk és az avantgárd között. A tökély és a törékenység sajátos keverékét felvillantó világot a felettébb népszerű és elismert jazzszaxofonos, Sylvain Rifflet egészíti ki, aki virtuóz és energikus, ugyanakkor érzelemteli zenéjéhez Stan Getz munkásságából és az amerikai repetitív és minimalista zenéből merít, sőt, szerzeményeinek alkalmi ihletője még a transz és a zajokkal való kísérletezés is.


Kapcsolódó programok:

Március 22. 20:00 Jazzdor Strasbourg-Budapest | Vincent Courtois - Sanne Rambags - Julian Sartorius (NL/FR/CH) | O.U.R.S. (FR)
Március 23. 20:00 Jazzdor Strasbourg-Budapest | Ann O'aro Trio (FR) | Gadó Gábor - Harcsa Veronika Sextet (HU/BE)
Március 24. 20:00 Jazzdor Strasbourg-Budapest | Biondini - Lüdemann Duo (DE/IT) | Hans Lüdemann TEE feat. Luciano Biondini (DE/FR/IT)
Március 25. 20:00 Jazzdor Strasbourg-Budapest | Isabel Sörling Solo (SE) | Sylvain Rifflet: Aux anges (FR)

Jegyek 3900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.


Fotó: Sanne Rambags – Huszti István / BMC