Hírek

BMC Records Leïla Martial a Les Victoires du Jazz díj jelöltje

Leïla Martialt, lemezkiadónk művészét a Les Victoires du Jazz díj jelöltjei közé választották az Év énekese kategóriában. A rendkívüli vokális képességekkel és határtalan kreativitással rendelkező művész a BMC Records számára Valentin Ceccaldival közösen rögzítette Le Jardin des Délices című albumát, mely 2023-ban jelent meg. Friss jelölése újabb szakmai mérföldkő azután, hogy Martialt és Ceccaldit a brémai Jazzahead! fellépői között láthattuk idén áprilisban.

A 2002-ben alapított Les Victoires du Jazz Franciaország egyik legrangosabb zenei díja, mely a jazz kiválóságait ünnepli. Az elismerés a Les Victoires de la Musique díjak része, amelyek különböző zenei műfajokban, köztük a pop, rock, klasszikus zene és a világzene terén jutalmazzák a kiemelkedő művészeket és alkotásokat.

A 2020-ban már díjazott Leïla Martial újabb jelölése nem meglepő azok számára, akik ismerik munkásságát. Egyedi énekstílusa és merész zenei megközelítése révén kritikai elismerést és elkötelezett rajongótábort szerzett magának. Képes a hagyományos jazzéneklés elemeit avantgárd hatásokkal ötvözni, így olyan előadásmódot teremt, amely egyszerre innovatív és mélyen gyökerezik a jazz hagyományaiban. Jelölése kiemeli jelentős hozzájárulását a műfajhoz.

A BMC Recordsnál megjelent Le Jardin des Délices albumon Leïla Martial és Valentin Ceccaldi feldolgozásokkal teremt párbeszédet zenei nyelvek, régiók és a zenetörténet különböző fejezetei között. Az énekesnő sokarcú identitásáról árulkodik, hogy a hat dalból egyedül a Hieronymus Bosch híres festményére rímelő Ève au jardin des délices a páros saját kompozíciója. Három számban klasszikus áriát, egyben réunioni népdalt dolgoztak fel, egy másik pedig a francia sanzonénekesnőtől, Barbarától származik. A meglévő építőkockákból a duó friss zenei világa egyszerre súlyos és könnyed, gyengéd és erőteljes, kecses és merész.