Hírek

Hírek Átadták az UMZF 2017 zeneszerzőverseny díjait

Kihirdették a BMC és Müpa szervezésében idén ötödik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményét. A kamaradarabok közül Balogh Máté Pseudomarsch című darabja lett az első, Zámbó Jonatán Méditation című műve a második. A harmadik díjat Sándor László Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között című darabja kapta. A nagyzenekari művek közül Tornyai Péter Chorus Sturnorum című darabja került a dobogó legfelső fokára, a második Horváth Balázs Plunderphonic intermezzije lett. A harmadik díjat Brandenburg Ádámnak ítélték Prières nocturnes című darabjáért.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíjára Magda Dávid volt érdemes. Balogh Máté kamarazenekari, valamint Brandenburg Ádám nagyzenekari művét a Universal Music Publishing – Editio Musica Budapest megjelenteti és nemzetközi viszonylatban promotálja. A Papageno különdíját – 1 millió forint értékű médiafelület-támogatást – Horváth Bálint kapta, aki az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különdíját is elnyerte: egy művét a Fesztivál műsorára tűzi 2018-ban.

Az MTVA Bartók Rádió Balogh Máté és Brandenburg Ádám számára adott megbízást új ensemble, illetve nagyzenekari darab alkotására, melyet az ArtRIUM kortárszenei seregszemléjén mutat be. A Müpa különdíjként a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó szerző, Brandenburg Ádám egy választott művét programjára tűzi a 2018/19-es évadban. Ugyancsak a 2018/19-es évadban az Óbudai Danubia Zenekar a közönség által legjobbnak szavazott nagyzenekari művet, Magda Dávid szerzeményét adja elő. A Klassz a pARTon fesztivál 2018. évi programjának műsorára tűzi Balogh Máté kamaradarabját.

Az augusztus 31-én lezárult pályázatra összesen 29 pályamunka érkezett. A Vajdaságból, Erdélyből és Kanadából is érkeztek pályaművek: kamarazenei kategóriában 13, míg nagyzenekariban 16 zeneművet neveztek. A legfiatalabb pályázó mindössze 20 éves, a szerzők átlegéletkora nem éri el a 33 évet. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 50. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett. A nyertes zeneművek kiválasztása két fordulóban – elődöntő és döntő – és kategóriánként történt. Az elődöntő zsűrije a beadott pályamunkák közül zárt ülésen 4-4 művet jelölt döntőbe.

A verseny fődíjait idén is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel. A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatták be nyilvánosan: a kamaraművek 2017. október 9-én 19:30-kor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, október 10-én 19:30-kor a Müpában csendültek fel az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével.