Hírek

Opus Jazz Club Vive le Jazz!

Vive le Jazz!

Csibészség, kreativitás és könnyed melankólia – a franciákkal kapcsolatos pozitív sztereotípiákra a zenéjük is ráerősít. A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel – ezt ünnepli a Budapest Music Center és a Francia Intézet közös fesztiválja, a Vive le Jazz!, amely idén október 14. és 16. között három magával ragadó együttest mutat be az Opus Jazz Club színpadán. A fesztiválprogram a harsányabb, lendületesebb modern jazz felől az akusztikusabb, intimebb megszólalás felé ível hangulatilag a három nap alatt, jól reprezentálva a francia jazz sokszínűségét.

A fesztivál első fellépője a Pronto! kvartett, amit Európa egyik legjobb szaxofonosa, a számos nemzetközi díjjal elismert, a BMC Records művészeként is gyakorta feltűnő Daniel Erdmann, valamint hasonlóan nagy formátumú zenészbarátja, Christophe Marguet dobos alapítottak idén februárban Bruno Angelini zongoristával és Hélène Labarrière bőgőssel. Sodró, magával ragadó zenéjükkel – melyet az elsők között hallhat az Opus Jazz Club közönsége október 14-én 20 órától – azt különleges momentumot ábrázolják, amikor az ember kész teljes lényével belefeledkezni az életbe.

Őket követi október 15-én 20 órától a Quiet Men Quartet, akik különleges hangszereiken, zarbon (perzsa ütőhangszer), arpeggionén (bécsi barokk hathúros vonós hangszer), valamint gitáron és basszusklarinéton egy dallamokban gazdag, nosztalgiával átitatott, mégis friss muzsikával lepik meg hallgatóikat.

A fesztivál záróakkordjait az újhullámos sanzonénekesnő, Emily Loizeau és az Opus Jazz Clubba már-már hazajáró, Franciaországban élő gitáros, Palotai Csaba adják október 16-án 20 órától. Loizeau francia apja és angol édesanyja révén kétnemzetiségű művészközegben nőtt fel, így inspirációi is e két irányból érkeztek hozzá. Palotai Csabával közös repertoárjukban a francia sanzon hagyományai mellett Lou Reed és Bob Dylan dalai, valamint saját szerzeményeik egyaránt fellelhetők – mindez a füstös, karcos énekhang, a zongora és a gitár bensőséges hangzásába ágyazva.

Támogatók:
Francia Intézet
BNP Paribas
Groupama biztosító

Borítókép: Quiet Men / Milomir Kovasevic