Hírek

Opus Jazz Club XJAZZ! Budapest

XJAZZ! Budapest | szeptember 16-17.

Az elektronikus zene és a jazz olvasztótégelyének számító XJAZZ! Berlin fesztivál budapesti kiadására második alkalommal kerül sor az Opus Jazz Clubban.

Szeptember 16-án a damaszkuszi származású, berlini székhelyű trombitás, Milad Khawam mutatja be zenekarával közösen az arab zenei gyökereiből táplálkozó, légiesen elektronikus, jazzes muzsikáját. Khawam szerzeményeiben az arab zenére is jellemző, nem temperált skálák egzotikuma és a szúfi zenékbe kódolt extázis találkozik az egyik legszínesebb európai metropolisz, az elektronikus zenék fővárosának is tartott Berlin pulzálásával. Debütáló albuma, a To The West – mely 2020-ban jelent meg az XJAZZ Music Berlinnél – azokból az inspirációkból, mentális és fizikai nehézségekből született, amik Miladot a Szíriából Németországba tartó útja során érték. Mindezt iróniával és pozitív üzenettel igyekezett megfogalmazni, gondolva azokra, akik ugyanezekkel a kihívásokkal találják szembe magukat Európa felé vezető útjukon.

Szeptember 17-én a digitális és az analóg, a jazz és a hiphop, a kompozíció és az improvizáció által egyaránt inspirált Bobby Rausch lép fel az Opusban. A basszusklarinéttal, baritonszaxofonnal, dobbal és effektekkel operáló trió saját zenéjét kísérleti groove-ként aposztrofálja, mely a pezsgő főváros klubhangulatát idézi. Misztikusan sötét, afro-jazz-rock zenéjük azt a célt szolgálja, hogy a hallgatóság transzba essen. Techno basszus meredélyek, rezes free jazz csúcsok, sziklás prog rock ösvények: a hallgatók olyan hegymászókká válnak, akik időnként eligazodnak a függőséget okozó hangok mentén, máskor viszont az ismeretlen meghódítására kényszerülnek. Bobby Rausch szerint ilyen ma az interaktív művészet. Kézműves zene Berlinből – azoknak, akik belefáradtak a kompromisszumokba.


Teljes program és jegyvásárlás:

Szeptember 16. 20:00 | Opus Jazz Club | Milad Khawam

Szeptember 17. 20:00 | Opus Jazz Club | Bobby Rausch