Program

10. Polska Jazz Fesztivál | Nikola Kołodziejczyk: Ballads and Romances (PL)

19:00
Koncertterem
Műsor:

Ballads and RomancesBalladák és románcok
Zeneszerző: Nikola Kołodziejczyk
Szövegíró: Jacek ‘Budyń’ Szymkiewicz

Közreműködik:
 • Vezényel: Nikola Kołodziejczyk
 • Natalia Grosiak – ének
 • Agnieszka Kiepuszewska – ének
 • Tomasz Organek – ének
 • Maciej Starnawski – ének, gitár
 • Adam Jędrysik – gitár
 • Andrzej Kowalski – gitár
 • Jan Krzeszowiec – fuvola
 • Cyprian Baszyński – trombita
 • Robert Wypasek – szaxofonok
 • Mateusz Feliński – kürt
 • Tomasz Żymła – basszusklarinét
 • Mateusz Mendyka – basszusharsona
 • Bartosz Pieszka – vibrafon
 • Maciej Szczyciński – nagybőgő
 • Michał Pękosz – ütőhangszerek
 • Miłosz Berdzik – ütőhangszerek

A Balladák és románcok megjelenésének kétszázadik évfordulóján a megszokottól némileg eltérő módon kívánjuk megközelíteni Adam Mickiewicz (1798–1855), az egyik legnagyobb lengyel romantikus költő, közéleti személyiség és politikai író örökérvényű művét. Nikola Kołodziejczyket, egy kiváló fiatal zeneszerzőt és zenei rendezőt kértünk fel arra, hogy jazz-szvit formájában értelmezze újra a romantikus költőzseni műveit.

Az ősbemutatóhoz Nikola Kołodziejczyk egy különleges összetételű előadóegyüttest hívott életre, amely a lengyel zenei hagyományokat, így a népzenét is érvényre juttatja. Az énekesek olykor a népdaléneklésre jellemző hangszínt használják. A zenemű egésze mégis a jazz stílusvilágában készült. Kołodziejczyk koncepciójának megfelelően Mickiewicz költészete mai nyelven szólal meg, és a szöveg a dal (az egyes kompozíciók) ritmusához igazodik.

A szólórészek előadásával a zeneszerző kiváló művészeket bízott meg – többek között Tomasz Organeket, Natalia Grosiakot és Agnieszka Kiepuszewskát. A szövegírást Jacek „Budyń” Szymkiewicz vállalta el. Úgy terveztük, hogy a koncertturnén ez a nagyra értékelt művész is részt vesz, aki hosszú évekig markánsan jelen volt a lengyel zenei életben. Sajnos nem érte meg műve bemutatóját. 2022. április 12-én hunyt el.

A Ballads and Romances – Balladák és románcok ősbemutatójára a szerbiai Nisville Jazz Festivalon került sor. A projektet most Magyarországon, a BMC-ben mutatják be lengyel művészek a 10. Polska Jazz Fesztivál keretében.


Nikola Kołodziejczyk – jazz-zongoraművész, zeneszerző, zenei rendező, karmester. A Katowicei Zeneakadémián végzett, jelenleg a Varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetem tanára. Számos alkalommal nevezték a lengyel zeneipar díjára, a Fryderykre, és többször el is nyerte a díjat. Olyan kiváló projekteket hívott életre, mint a Konglomerat Big Band, a Kryptonim 27 (ezt a multimediális előadást Zdzisław Beksiński festészete ihlette), a Stryjo, a Barok Progresywny, a Śpiewnik Domowy (amely Moniuszko Házi daloskönyvének darabjait mutatta be új köntösben), a Suita Wolność (Szabadság szvit) vagy a Barok Nowej Ery - Haendel XXI. Natalia Kukulskával folytatott együttműködésének gyümölcse volt a Czułe Struny (Érzékeny húrok) c. projekt, amely Fryderyk Chopin műveit értelmezte újra. Ez az album 2020 augusztusában jelent meg, és remek fogadtatásra talált: nemcsak a rádiós sikerlisták élére került, hanem a platinalemez minősítést is hamar elnyerte.

Jacek „Budyń” Szymkiewicz – zeneművész, dalszerző és dalszövegíró, multiinstrumentalista; a Pogodno, a Babu Król, a Sprawcy Rzepaku és a Marians együttesek alapító tagja. Olyan művészekkel működött együtt, mint Lech Janerka vagy Katarzyna Nosowska. Szólókarriert is folytatott. 2004-ben jelent meg első szólóalbuma, a Kilof (Csákány), amelyen a Kristen és a Braty z Rakemna együttesek tagjai kísérték, és az ismert rapper, Łona vendégszerepelt. Szymkiewicz zenéje több műfajt, így az alternatív rock és a rap elemeit is ötvözte. 2012-ben Bajzellel közösen hívta életre a Babu Król együttest. Első albumuk Edward Stachura megzenésített verseit tartalmazta. Jacek Szymkiewicz 2022. április 12-én halt meg szívinfarktusban. Halála után megkapta az Arany Fryderyk-díjat. „Az alkotónak, aki másokra is átragasztotta művészi lelkesedését, megalkuvásra képtelen hozzáállását, bátorságát. Hirtelen távozott közülünk idén április 12-én. A zenei világ hitetlenkedve, szíven szúrva fogadta halálhírét, a kiváló szójáték-alkotó helye máig betöltetlen maradt” – írták a lengyel zeneipari díj kuratóriumi tagjai.

Tomasz Organek 1976-ban született Suwałkiban. Angol nyelv és irodalom szakon végzett a Toruńi Nicolaus Copernicus Egyetemen. A Katowicei Zeneakadémia Jazz és Könnyűzenei Tanszékén is tanult. Zenész, énekes, szövegíró, zeneszerző – kezdetben a SOFA alapító tagja, jelenleg az ØRGANEK formáció vezetője. Az utóbbi együttessel két albumot készített (Głupi, 2014 és Czarna Madonna, 2016). Mindkettő platinalemez minősítést kapott. Organek két alkalommal nyerte el a Fryderyk-díjat, és a Lengyel Rádió Harmadik Műsora Zenei Díját is magáénak mondhatja. Natalia Grosiak – lengyel énekes, szövegíró és dalszerző. A Mikromusic, Herbatta és DOM együttesek tagja. 2005–2014 között a Digit All Love csapatában lépett fel. Olyan formációkkal is együttműködött, mint a Kanał Audytywny, a Husky vagy a Ctrl-Alt-Delete. 2002-ben Dawid Korbaczyński zeneszerzővel és gitárművésszel közösen alapította meg a Micromusic együttest, amellyel többek között az Open’er fesztiválon és a Ladies Jazz Festiwalon szerepelt.

Natalia Grosiak – lengyel énekes, dalszerző és szövegíró, a Mikromusic, a Herbatta és a DOM zenekar tagja. 2005 és 2014 között a Digit All Love tagjaként is színpadra állt. Együttműködött más zenekarokkal is , amilyen például a Kanał Audytywny, a Husky és a Ctrl-Alt-Delete. 2002-ben Dawid Korbaczyński zeneszerző-gitárossal együtt megalapította a Mikromusic zenei együttest, amellyel többek között az Open’er fesztiválon és a Ladies Jazz Fesztiválon is fellépett.

Agnieszka Kiepuszewska – a Poznańi Zeneakadémián karvezető szakon, a Katowicei Zeneakadémián jazzének szakirányon végzett. Zeneszerzést és régizenét is tanult a római Conservatorio Santa Ceciliában. Debütáló albuma, a Silence 2012-ben jelent meg a Lengyel Rádió Zenei Ügynöksége gondozásában. 2017-ben Fala (Hullám) címmel adta ki második saját albumát. Fellépett Paweł Mykietyn operájában, A varázshegyben (Andrzej Chyra rendezésében, a poznańi Malta Festivalon), valamint a Napló a varsói felkelésről című oratóriumelőadásban (Jerzy Satanowski zenéjével, Krystyna Janda rendezésében, Miron Białoszewski könyvéből, amely magyarul Napraforgók ünnepe címen jelent meg). Agnieszka Kiepuszewska szerepel a Kryptonim 27 című zenés balettelőadásban is, amelyet Zdzisław Beksiński festményei ihlettek (Nowohuckie Centrum Kultury, Krakkó). Koncertezik a Konglomerat Big Banddel, Nikola Kołodziejczyk Zenekarával és saját együttesével is.

2022 november 09 szerda