Program

A cantus firmus tündöklése, bukása és újjászületése │ Koncert

18:00
Könyvtár
Műsor:

Élőben és felvételről elhangzó művek:

Balogh Máté:
Consummatum est
Paian
7 Ant(hem)s
ha
...új mű a Deus creator omnium-ra

Sándor László:
Hodie nobis de caelo pax vera descendit...
Offertorium musicum 1.
Dextera Dei fecit virtutem...
...új mű a Deus creator omnium-ra

Tornyai Péter:
Buborékszonett
Matryoshka – Toccata avagy Fuga
Purcell-anamorfózis
...új mű a Deus creator omnium-ra

Közreműködik:
  • Molnár Anna - mezzoszoprán
  • Bán Máté- fuvola
  • Bali János - furulya, szintetizátor
  • Baksai Réka - hegedű
  • Tornyai Péter - brácsa
  • Zétényi Tamás - cselló
  • Németh András - zongora
  • Balogh Máté - zongora
  • Sándor László - hegedű, szintetizátor

Nem nagy túlzás kijelenteni, hogy az európai műzene a cantus firmus technikával indult útjára, amely technika az út legelején a gregorián énekből nőtt ki. Maga az európai zeneszerzés a 18-19. században – úgy tűnik – nem vett tudomást erről a szikráról, melynek léte lángját köszönheti.

Később azonban figyelme ismét visszafordult "szülőanyja" felé. Érdekes módon ekkor – a múlt század 50-es, 60-as éveiben – e "visszafordulás" (mely ugyanakkor előre tekintés is, ezért az idézőjel) a zene és egyáltalán az alkotóművészet alapvető újragondolásával is együtt járt. A cantus firmus már nem csak zenei alapképlet lehet, hanem ugyanannyira matematikai, filozófiai, irodalmi, spirituális rendező elv, mely az alkotó munka hátterében meghúzódik. Így viszonyult e technikához az amerikai experimentális zene, később – Magyarországon – az Új Zenei Stúdió is, ez utóbbi előadói és zeneszerzői kör részben bizonyára Dobszay László személyes hatása miatt is.

Végül így viszonyulnak a kérdéshez a jelen előadás és koncert zeneszerzői. Balogh Máté, Sándor László és Tornyai Péter felvételről és élőben felhangzó darabjai a cantus firmus fogalmának kiterjesztett definíciója szerint illeszkednek az előadássorozat végére. Szinte minden olyan technikai elemre szolgálnak példával – gregorián cantus firmus, világi cantus firmus, szöveg átkódolás, kölcsönzött anyag, stb. – melyek a későközépkori szerzőknél előfordulnak, továbbá felmutatnak olyan eljárásmódokat, melyek a cantus firmus témakörén belül újnak mondhatók.

A három szerző továbbá egy kifejezetten erre az alkalomra komponált művel is előáll, melynek közösen választott cantus firmusa Szent Ambrus Deus creator omnium kezdetű himnusza. Minden darabról képekkel és kottarészletekkel is illusztrált rövid magyarázó ismertetést hallhat a tisztelt közönség.

A belépés díjtalan!

február 02 péntek