Program

Átlátszó Hang 2023 | Kvartett és bűntett. Miroslav Tóth és Zemlényi-Kovács Barnabás beszélgetése

A Black Angels Songs politikai és esztétikai kontextusa
17:00
Könyvtár

Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabja 2023. január 14-én 18 órától lesz hallható a BMC Koncerttermében, a Dystopic Requiem Quartet előadásában. A koncert előtt Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténész, teoretikus beszélget a zeneszerzővel magyarul, szlovák tolmácsolással.

Kurátor: Kaincz Orsolya


Miroslav Tóth tanulmányait a pozsonyi Előadóművészeti Akadémián (VŠMU), majd a Comenius Egyetem zenetudományi szakán végezte. Szóló- és kamaradarabokat, nagyzenekari műveket, filmzenéket komponál, illetve három opera szerzője. Fő érdeklődési területei a kortárs zene, a kísérleti zene, a rögtönzött zene, a free jazz és a konceptuális audiovizuális projektek. Alapító - művészeti vezetője a Musica falsa et ficta improvizációs szimfonikus zenekarnak, számtalan zenei műhely, valamint a Sound Poetry Festival szervezője. Nemzetközi experimentális és free jazz formációkban játszik, például Ddkern, Slávo Krekovič, az Alexander Platzner duó, vagy Rafal Mazur és Miecislaw Górka társaságában. Az elmúlt években egyre többször dolgozik együtt magyar klasszikus és improvizatív zenészekkel, a JazzaJ keretei között sikerrel mutatta be több nagyszabású projektjét, operáit és oratórikus műveit.

Zemlényi-Kovács Barnabás művészetelméletet és kritikai elméletet tanult a Vrije Universiteit Amsterdamon és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Legutóbbi esszéiben írt Frederic Rzewski rendszerkritikus zeneműveinek aktualitásáról, a nyolcvanas évek társadalmi ellentmondásait a gótika és a "kádár noir" formanyelvén megragadó Fejér Ernő fotóművészetéről, az absztrakció visszatérésének politikai és kulturális okairól a kortárs festészetben, illetve Szergej Paradzsanov Kijevi freskók című filmjének jelentőségéről az orosz-ukrán háború árnyékában. Közreműködött a Nemzeti Galéria Gerhard Richter-retrospektívjében, kurátora volt Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításának és társfordítója Mark Fisher Kapitalista realizmusának. 

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2023 január 14 szombat