Program

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2020 | LUX:NM: Anamorphoses

HEROINES OF SOUND AZ ÁTLÁTSZÓ HANGON
19:30
Koncertterem
Műsor:

Laura Mello: Pidg In Note Out 
Varga Judit: Anamorphoses 01
Lisa Streich: MOLE’S BREATH
Sarah Nemtsov: Journal
Oxana Omelchuk: 5 WIDMUNGEN AN DIE VERBORGENEN EMPFÄNGER

Közreműködik:
  • LUX:NM:
  • Ruth Velten – szaxofon
  • Florian Juncker – harsona
  • Silke Lange – harmonika
  • Sebastian Berweck – zongora
  • Zoé Cartier – cselló
  • Martin Offik – hangmérnök

Az Áltátszó Hang fesztivál zárókoncertje a Heroines of Sound, berlini női elektronikus zenei fesztivállal együttműködésben jön létre. A két fesztivál együttesen kérte fel Varga Judit magyar zeneszerzőt, hogy két együttes számára komponáljon két olyan művet, melyek egymással összefüggenek, sőt számos szempontból azonosak, mégis önállóan létezőek. Ez lett az Anamorphoses 01 illetve 02. A pár-darabok közül az egyiket a budapesti fesztivál nyitó-, míg másik felét a zárókoncerten játssza el a két együttes. Az est műsorát a berlini fesztivál kurátora, Bettina Wackernagel az együttessel együttműködésben állította össze, akivel a koncert előtt beszélgetünk az elhangzó művekről, illetve fesztivál-kurátori munkájáról, motivációjáról.

A LUX:NM berlini kortárs zenei együttes autentikus és energikus előadásairól ismert. A LUX:NM nem csak előadóként tekint magára, hanem kortárs zeneművek születését ösztönző erőként is. Az intenzív közös munkával olyan új és különleges programok jöhetnek létre, melyekben a zene mellett az elektronika és a vizuális ötletek természetes módon találják meg saját helyüket. Az együttes hangszeres művészei jelentősebb koncerttermek és kortárs zenei fesztiválok rendszeres fellépői. Az együttes célja, hogy változatos műsorok összeállításával a kortárs zene különböző nézőpontjait mutathassák meg. LUXUS című albumuk elnyerte a német lemezkritkusik díját, melynek toplistájára is felkerült.

„A 2020-as Átlátszó Hang Fesztiválon zenei munkánk teljes spektrumát szeretnénk bemutatni. Ebben a munkában társunk volt számos zeneszerzőnő, akik mind nagyon önálló zenei nyelven alkotnak. Oxana Omelchuk alkotását kivéve az összes mű kifejezetten a mi együttesünk számára íródott. A szerzők valamilyen speciális elektronikus vagy videó eszköz segítségével a rájuk jellemző módon bővítették ki együttesünk hangzásvilágát. Nagy örömmel nézünk első magyarországi koncertünk elébe.” (LUX:NM)

(Fotó: Vincent Stefan)

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

2020 január 20 hétfő