Program

Az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál Gálahangversenye

11:00
Koncertterem

Mi mindenre jó az élő szerző?


Az I. Magyar Kortárs Kamarafesztivál Gálahangversenyét a kortárs zene ünnepévé szélesítette a szervező Tóth Aladár Zeneiskola: nemcsak a fesztivál legjobb produkcióit lehet meghallgatni, hanem Klukon Edit és Ránki Dezső az idén 70 éves Dukay Barnabás műveiből is játszik.   

 

A zeneiskolák életét átszövő versenyek és fesztiválok sorából kiemelkedik egy új kezdeményezés, amelyet a Tóth Aladár Zeneiskola indított útjára: az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál. „Pedagógiai céljai közt a leghangsúlyosabb az, hogy a kortárs magyar zenével való töredékes kapcsolatot kívánja teljesebbé tenni, bemutatva napjainkban alkotó zeneszerzők műveit. Emellett az együttmuzsikálás örömének kíván teret adni, amely a hangszeres zenetanulás egyik legnagyobb adománya: életre szóló élményt jelent azoknak is, akik nem lépnek zenei pályára. Ezek a célok a Tóth Aladár Zeneiskola régi hagyományai közé tartoznak” – hangsúlyozza Magyar Margit a zeneiskola igazgatója.

Az 1903-ban Fodor Ernő zongoraművész által alapított intézmény az első iskolarendszerű oktatóhelye volt az országban az alapfokú zenei nevelésnek Az iskola egyik legfontosabb hagyományaként azóta is őrzi a kortárs zenével ápolt szerves kapcsolatot. Az I. Kortárs Kamarafesztivál bizonyította, hogy egy ilyen rendezvény inspirálhatja a jelen zeneszerzőit új művek írására, illetve friss darabok bemutatására - a 24 kamaracsoport által előadott művek között 12 ősbemutató volt.

Az esemény szakmai védnöke Fekete Gyula zeneszerző – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, tudományos és nemzetközi rektorhelyettes kiemelte, hogy a fesztivál most felhívja a figyelmet arra, hogy nagyobb számban is érdemes kortárs műveket játszani.

Az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál Kovács Kálmánné emlékezetéhez kötődik. Babszi – így ismerték őt tanárok és gyerekek egyaránt a zongorapedagógiában – a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezető szaktanácsadójaként és kimagasló szaktudású, elismert zongoratanárként több évtizeden át meghatározó személyisége volt az alapfokú zeneoktatásnak. A Tóth Aladár Zeneiskola tanára, 1982-84 között igazgatója is volt. Az iskola zongora tanszaka szívügyének tekinti pedagógiai örökségének ápolását: szakmai konferenciákat, továbbképzéseket szervez ebből az indíttatásból. Idén először rendezte meg - hagyományteremtő céllal -, a magyar zongorás kamarazenét fókuszba állító Kortárs Kamarazenei Fesztivált. Kovács Kálmánné nyitott és előremutató zenepedagógiai gondolkodásában kulcsszerepet játszott a kortárs zene beemelése a pedagógiai gyakorlatba. Gyakran kifejezetten felkért szerzőket arra, hogy írjanak darabokat – a fesztivál szervezői erre is szeretnék ösztönözni országszerte a zenepedagógusokat.

A kortárs kamarafesztivál céljainak több támogatót is sikerült megnyerni, köztük a BMC-t, amely egyebek mellett ezzel a gálahangversennyel is segíti a kortárs szerzők műveinek népszerűsítését. A fesztivál legjobb fellépői itt újra eljátszhatják a műveket. Ugyanitt adják át az első Babszi-díjat két zongoratanárnak, zongorapedagógusi munkásságáért.

Aligha tiszteleghetne e hangversenynél méltóbban a zenepedagógia az e naphoz igen közeli Magyar Kultúra Napja előtt, amely évről évre arra figyelmeztet, hogy szenteljünk figyelmet hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk értékeinket. Miként Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Tóth Aladár Zeneiskola tanára, a fesztivál zsűrielnöke – megfogalmazta, hasznos lenne, ha több kortárs zenét játszanának a gyerekek, hasonlóképpen a környező országokhoz, ahol ennek nagy kultusza van. „A szerb, horvát, szlovák, román, szlovén zeneszerzők műveit sokkal többet játsszák a saját hazájukban, zenei versenyeken és vizsgákon is. Büszkék az alkotásaikra, és ez életben tartja a nemzet lélegző lelkét, alkotókedvét. Jó lenne követnünk a példájukat.”

Az I. Kortárs Kamarafesztiválon 12 zeneiskola növendékei állítottak ki 24 kamaracsoportot.

Közülük a zsűri az alábbi iskolák növendékeinek produkcióit értékelte a legmagasabb színvonalúnak: Farkas Ferenc Zenei AMI, Budapest I.; Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Budapest II.; Kiss Zenede AMI, Budapest II.; Szabolcsi Bence Zenei AMI, Budapest V.; Tóth Aladár Zeneiskola AMI, Budapest VI.; Egressy Béni-Erkel Ferenc AMI, Miskolc; Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola AMI, Debrecen; Vujicsics Tihamér AMI, Szentendre; Kodály Zoltán AMI, Törökszentmiklós. A hangverseny műsorát ezekből a produkciókból állította össze a fesztivált szervező Tóth Aladár Zeneiskola.

A Kortárs Kamarazenei Fesztiválról bővebb információ itt olvasható, a fesztivál műsorfüzete itt tekinthető meg.

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kamaragala@tothaladar.hu email címen lehet, a korlátozott befogadóképesség erejéig.

2020 január 25 szombat