Program

Az olasz reneszánsz madrigál 4/1. | Bali János sorozata

15:30
Könyvtár
Műsor:

15:30 Bali János előadása
A madrigál, mint mérték
A madrigál zenei formája, léptéke, kompozíciós megoldásai mértékadóak lettek a 16. század második felének zeneszerzésében; s még a barokk zene gyökereit is e műfajban találjuk meg. Társadalmi-közösségi szerepe ugyan sokat változott az évszázadok során, de jelenléte azóta is folytonos. Alfred Einsteinnek 20. század közepén írott monográfiája (The Italian Madrigal) a régi korok zenéjével foglalkozó zenetudomány számára lett minőségi mérce.

17:00 Az A:N:S Chorus és Pétery Dóra (csembaló) koncertje
Adrian Willaert: Musica nova (válogatás)
Io amai sempre / Ma chi pensò (a4)
Lasso, ch’io ardo / Quest’ arder mio (a4)
L’aura mia sacra / Ella si tace (a5)
       Amor, Fortuna (a4) – Pétery Dóra intavolációja
Mentre che’l cor / Quel foco è morto (a5)
In qual parte del Ciel / Per divina bellezza (a6)
I’vidi in terra / Amor, senno, valor (a6)
       Ne spero in dolci (a4) – Pétery Dóra intavolációja
Liete e pensose (dialogo a7)
Occhi piangete (dialogo a7)Közreműködik:
A:N:S Chorus (Gavodi Zoltán, Patay Péter; Csapó József, Fehérváry Péter, Kéringer László; Benkő Pál, Koncz András), vezényel: Bali János
Pétery Dóra – csembaló

A reneszánsz madrigál a zenetörténet egyik megosztó műfaja: lelkes amatőr kórusok éneklik magyarított szövegekkel, miközben sokakat taszít a körötte kialakult pecsenyeillatú művidámság. Pedig a madrigál a későreneszánsz legfontosabb zenei műfaja – a kritikai élű megjegyzés a zenén keresztül talán a korszakot minősíti? Nem. A madrigál világa mély és elsőrendű, csak friss tekintettel kell szemlélni: felfedezni benne Petrarca követésének nyelvteremtő erejét, a manierizmusnak a lét sötétségével szembenéző tekintetét, az ébredő modern „én” kifejeződésre való törekvését. Észrevenni benne a populáris zene és a zeneipar létrejöttét, és ezek recepcióját a kor legnagyobb komponistái részéről. Előadás- és koncertsorozatunkkal szeretnénk kiszabadítani a madrigált a közkeletű előítéletek köréből; rámutatni, hogy benne a legfelnőttebb tartalom jelenik meg a legkifinomultabb formákban.

A téma óriási, s a madrigál szemlélete állandó változásban van. Sorozatunk előadásai nem arra törekszenek, hogy tankönyvként vezessenek elő mindent a műfajjal kapcsolatban, hanem négy különböző szempontból vizsgálják a reneszánsz madrigált. Lax Éva, a 16–17. századi olasz nyelv legkiválóbb hazai tudósa segít a madrigál nyelvhez való viszonyának tárgyalásában. A koncertek ugyan kapcsolódnak valamelyest az előttük elhangzó előadásokhoz, de nem azok illusztrációi, önálló vonulatot képeznek, s az olasz reneszánsz madrigál három kiemelkedő alkotóját és egy nevezetes korabeli antológiáját tárják a hallgatóság elé.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

℗ BMC

2023 február 25 szombat