Program

Basszista, kincstárnok és diplomata: Johannes Ockeghem | Bali János és az A:N:S chorus sorozata 4/4.

15:30
Könyvtár
Műsor:

15:30 Bali János előadása
Az udvari kultúra labirintusa
Ockeghem dalai a francia-burgundi udvari kultúra legizgalmasabb darabjai közé tartoznak. Miközben titkos kompozíciós trükköktől hemzsegnek, hangulatuk páratlanul sűrű, édesen érzéki, borzongatóan különös. Valószínűleg szövegeik egy része is Ockeghemtől származik.

17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Chansonok
Közreműködik: Gavodi Zoltán – ének; Bali János – furulya, Varga Ferenc – brácsa, Szurgyi Gergely – gitár, Regős Júlia – gamba

Ez a rejtélyeskedés és furfangoskodás tetőpontját éri el Ockeghem és kortársai műveiben. […] Ami Dufaynál csak eszköz, az itt cél lesz, amelyhez a fülnek semmi köze, mert nem a zenei ízlés követelménye, hanem elméleti spekulációk eredménye. […] Mindezen mesterkedéseknél a fül húzza a rövidebbet.” (Kacsóh Pongrác: „A zene fejlődéstörténete”. A Művészet könyve, Athenaeum, Budapest, 1909., 614–615. oldal)

Johannes Ockeghem (c. 1410 – 1497) a reneszánsz zene egyik legnagyobb, de mindenképp legrejtélyesebb alakja volt. A halálára írott lamentók azt mutatják, hogy a következő generáció apa-szerű mesterét látta benne – miközben minden arra utal, hogy ő maga volt a függetlenség, fantázia és irracionális szabadság. Előadás- és koncertsorozatunk az ő művészetét, személyiségét és életét járja körül.

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

A négy alkalomból álló sorozaton a Metronom Közhasznú Nonprofit kft. akkreditált pedagógus-továbbképzéseként is részt lehet venni. Ennek feltételei:
● a metronomkepzes.hu oldalról letöltött jelentkezési lapot kitölteni és megküldeni a Metronom kft. 1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. címre, vagy az info@metronomkepzes.hu email címre;
● a képzés díját, 20.000,– Ft-ot befizetni a Metronom kft. által kiállított számla kézhezvétele után;
● mind a négy alkalmon jelen lenni és az utolsó alkalommal benyújtani egy maximum 3 oldalas összefoglaló dolgozatot az első három előadásról.

℗ BMC

2020 szeptember 05 szombat