Program

Budapesti moziestek | Muhi András Pires: Egy Mindenkiért

19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos  vagy érdekes számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk februári állomásán Muhi András Pires dokumentumfilmjét vetítjük, amely Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó életét követte nyomon a tokiói játékokat megelőző öt évben. Vendégünk lesz a film rendezője, valamint zeneszerzője, Kalotás Csaba.

EGY MINDENKIÉRT
magyar dokumentumfilm, 2021, 80 perc
rendező, operatőr: Muhi András Pires
vágó: Mógor Ágnes
producer: Horváth Szabó Ágnes, Mesterházy Ernő, Muhi András Pires
executive producer: Cobler Ádám, Kőrösparti Gábor, Dr. Muhi András
zeneszerző: Kalotás Csaba

szereplők: Szilágyi Áron, Bodnár Csillag, Bodnár József, Decsi András, Decsi István, Decsi Tamás, Faludi Viktória, Gémesi Csanád, Hollósi Gergely, Szatmári András, Szántó Betti

Az Egy Mindenkiért egy kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes sűrűséggel meséli el egy nagyszabású karrier kulcsfontosságú periódusát, akcióközelből rajzolja meg a történelem egyik legnagyobb vívójának arcképét. A film bemutatja az ötkarikás sikersztori mögött álló komplex személyiséget, a néző megérezheti, miért lesz valaki egy a sokmillió közül, mik azok a tényezők, amik a világ tetejére repítik.

Exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban találkozhatnak a nézők Áronnal. Nyomon követjük, amint megházasodik, ahogy leadja a diplomáját két asszó között, elmélyedünk családi videó- és fotóalbumában, ahonnan valóságos kincsek kerülnek elő gyerekkoráról. Győz, veszít, szenved, majd újra és újra felülkerekedik önmagán... Láthatják a nézők, ahogy a felesége, Betti vigasztalja egy megrázó vereség után, és azt is, amikor egy hősiesen kiharcolt aranyérem után önfeledten dobálják fel a páston a csapattársak.

Muhi András Pires rendező 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott a kulisszák mögött Áronnal és a magyar kardválogatottal.

 

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Muhi András Pires, rendező; Kalotás Csaba, zeneszerző

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A járványhelyzet miatt szükséges elővigyázatosságból a vetítésre maximum 60 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2022. február 16-án 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2022 február 16 szerda