Program

TELTHÁZ! | Budapesti moziestek | Nemes Jeles László: Napszállta

Vendég: Nemes Jeles László - rendező
19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk májusi állomásán ismét az egy éve elhunyt Melis Lászlóra emlékezünk. Ebből az alkalomból a 2018-ban bemutatott Napszállta című filmet vetítjük, vendégünk lesz a film rendezője, Nemes Jeles László.

NAPSZÁLLTA
magyar-francia filmdráma, 2018, 144 perc
rendező: Nemes Jeles László
forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier
operatőr: Erdély Mátyás
vágó: Matthieu Taponier
zene: Melis László
producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor


szereplők: Jakab Juli, Dobos Evelin, Vlad Ivanov, Björn Freiberg, Susanne Wuest, Bárdos Judit, Balsai Móni, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Kormos Mihály

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.


A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Nemes Jeles László - rendező

A flim megtekintését csak 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. május 15-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
6Kép
2019 május 15 szerda