Program

Budapesti moziestek │ Papp Gábor Zsigmond: Az ügynök élete

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A 2017 őszén induló új szériában olyan magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk februári állomásán Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című filmjét vetítjük, amely a Kádár-rendszer állambiztonsági szerveinek belső világába enged betekintést. Vendégünk Molnár Szabolcs, zenetörténész, muzikológus, a film zenéjének szerzője.

AZ ÜGYNÖK ÉLETE
magyar dokumentumfilm, 2004, 54 perc
rendezte: Papp Gábor Zsigmond
zene: Molnár Szabolcs
Narrátor: Kulka János, Rátóti Zoltán
Szereplők: Kulka János, Rátóti Zoltán, Elek Ferenc, Szecsődy Péter, Kardos Róbert, Raab Rózsa, Dési András, Záhonyi Enikő

A Kádár-korszak egyik sajátságos filmkészítő műhelyében, a Belügyi Filmstúdióban 1958 és 1988 között több száz propaganda-, oktató-, kis- és nagyjátékfilm készült. Ezeknek egy része széles tematikus skálán igyekezett okítani titkosrendőreinket az államrend védelmére. A témák között szerepel titkos házkutatás, célszemélyek operatív megfigyelése, lehallgató készülékek telepítése vagy ügynökök és besúgók beszervezése. Az oktatófilmek primitív narrációja némiképp ellentétben áll "magasztos" céljukkal, amitől nevetségesnek és kisszerűnek hatnak. A filmek kidolgozottsága pedig megdöbbenti a mai nézőt: elképesztő, hogy a Kádár-korszak fénykorában mennyi energiát öltek az ideológiai nevelésnek ebbe a csöppet sem olcsó és egyszerű formájába. A legérdekesebb részletek kiválasztásával az alkotók bemutatják a kádári diktatúra erőszakszervezetének működését és észjárását. ...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Molnár Szabolcs, zenetörténész, muzikológus, zeneszerző


A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. február 5-én 12 óráig lehet,  a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

℗ BMC

Galéria
2Kép
február 05 hétfő