Program

Budapesti moziestek | Petrovics Eszter: A mi Kodályunk

19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk novemberi állomásán Petrovics Eszter idén júliusban bemutatott alkotását, A mi Kodályunk című dokumentufilmet vetítjük, amely nemrég elnyerte a Hét Domb Filmfesztivál dokumentum kategóriájának második díját. Az esten a rendező lesz a vendégünk.

A MI KODÁLYUNK
magyar dokumentumfilm, 2020, 90 perc
rendező, forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
operatőr: Sibalin György
vágó: Kun Balázs
zenei rendező: Matz Ádám
producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
gyártásvezető: Egri Viktor

szereplők: Ránki Fülöp, Devich Gergely, Zsoldos Dávid, Bretz Gábor, Mező László, Lantos István, Földényi Rita, Edita Bugalova, Józsa Mónika és Dalos Anna

A 20. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tiszteleg A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a zenészek párbeszédeiből derül ki. Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor is.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Petrovics Eszter, rendező

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A súlyosbodó járványhelyzet miatt a vetítésre maximum 60 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2020. november 18-án 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2020 november 18 szerda