Program

Budapesti moziestek | Petrovics Eszter: A mi Kodályunk

vendég: Petrovics Eszter, rendező
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk idénynyitó, szeptemberi állomásán Petrovics Eszter 2020. júliusában bemutatott alkotását, A mi Kodályunk című dokumentufilmet vetítjük, amely a Hét Domb Filmfesztivál dokumentum kategóriájának második díját, valamint a Magyar Mozgókép Fesztivál "Legjobb egész estés dokumentumfilm" díját is elnyerte. Az esten a rendező lesz a vendégünk.

A MI KODÁLYUNK
magyar dokumentumfilm, 2020, 90 perc
rendező, forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
operatőr: Sibalin György
vágó: Kun Balázs
zenei rendező: Matz Ádám
producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
gyártásvezető: Egri Viktor

szereplők: Ránki Fülöp, Devich Gergely, Zsoldos Dávid, Bretz Gábor, Mező László, Lantos István, Földényi Rita, Edita Bugalova, Józsa Mónika és Dalos Anna

A 20. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tiszteleg A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a zenészek párbeszédeiből derül ki. Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor is.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Petrovics Eszter, rendező

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2021. szeptember 15-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2021 szeptember 15 szerda