Program

Budapesti moziestek │ Szabó István: Álmodozások kora

Vendég: Eötvös Péter, zeneszerző
19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A 2017 őszén induló új szériában olyan magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk májusi állomásán Szabó István első játékfilmjét vetítjük, vendégünk a film zenéjének szerzője, Eötvös Péter lesz.

ÁLMODOZÁSOK KORA
magyar fekete-fehér játékfilm, 1964, 93 perc
rendező: Szabó István
zene: Eötvös Péter
forgatókönyv: Szabó István
operatőr: Vámos Tamás
vágó: Zákonyi Sándor
szereplők: Bálint András, Béres Ilona, Halász Judit, Sólyom Katalin, Esztergályos Cecília, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Bujtor István, Asztalos Béla, Erőss Tamás, Murányi László, Dékány István, Rajz János

A személyes hangvételű film az 1960-as évek elején indult nemzedék – a rendező Szabó István nemzedéke – útkereséséről szól. A beilleszkedés, az emberi kapcsolatok, az önmeghatározás nehézségeit ábrázolja egyéni látásmóddal, lírai vagy helyenként önironikus stílusban. A hagyományos értelemben vett cselekménye kevés, inkább önmagukban jelentéktelen élettények, epizódok, híradórészletek sorából, ezek egymásra vonatkoztatásából, motívumszerű ismétlődéséből bontakozik ki a történet. Megértését a főszereplő hangján, egyes szám harmadik személyben vagy belső monológként megszólaló narrátor segíti.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Eötvös Péter - zeneszerző

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. május 9-én 12 óráig lehet,  a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

℗ BMC

Galéria
3Kép
2018 május 09 szerda