Program

Budapesti moziestek | Utolsó előtti ítélet

19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk decemberi állomásán a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára emlékezünk, ő komponálta a zenét ahhoz a filmhez, melyet ez alkalommal műsorunkra tűzünk. Vendégünk lesz a film rendezője és forgatókönyv-írója, Grunwalsky Ferenc.

UTOLSÓ ELŐTTI ÍTÉLET
magyar filmdráma, 1979, 92 perc
rendező: Grunwalsky Ferenc
forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Grunwalsky Ferenc, Hernádi Gyula
operatőr: Ragályi Elemér
vágó: Majoros Klára
zene: Szakcsi Lakatos Béla

szereplők: Andorai Péter, Petri György, Bánsági Ildikó, Barbinek Péter, Serge Merlin, Kiss Adrienne, Förgeteg Balázs, Julie Faloux

A férfi kitüntetést kap munkahelyén, és újabb feladatot. Otthon videokazettát bámul: felesége arcát számtalan változatban, hol csak egyszerűen szép, hol kiismerhetetlen, általában szomorú, zárkózott, magányos arcot. Az asszony hazajön, veszekszenek, az asszony közli, hogy elutazik az édesanyjához. Építkezési területen keresztül jutnak el a pályaudvarra, elbúcsúznak egymástól. A férfi egy részeggel elmegy inni. Majd egy nyomozó érkezik, s közli, hogy az asszony meghalt, holttestén külsérelmi nyomokat találtak. Nyomozás, önvizsgálat, az emlékezés verziói következnek. Később kiderül, hogy álom volt a gyilkosság, a nyomozás, az öngyilkosság. Egymás meg nem értése, kínzása, a problémák néven nem nevezése, tisztázhatatlansága: ez a valóság.

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Grunwalsky Ferenc, rendező, operatőr, forgatókönyvíró

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2022. december 13-án 12 óráig lehet. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

℗ BMC

Galéria
4Kép
2022 december 14 szerda