Program

Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok

Múlt és jelen 2.
19:00
Koncertterem
Műsor:

Edward Elgar: e-moll vonósszerenád Op. 20
Georg Philipp Telemann: D-dúr kürtverseny TWV 51:D8
Eötvös Péter: Hommage à Domenico Scarlatti

*****
Fekete Gyula: Harsonaverseny
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra

Közreműködik:
  • Zempléni Szabolcs – kürt
  • Fejér András – harsona
  • Budapesti Vonósok
  • Koncertmester: Pilz János
  • Művészeti vezető: Botvay Károly

Rézfúvósok teszik különlegessé a Budapesti Vonósok sorozatának második estjét. Mindkét szólista hazai tevékenysége mellett neves európai zenekarok és zeneművészeti egyetemek művésze. A műsor kezdetén a kései romantika angol szerzője a boldog biztonság perceit ajándékozza szerenádjával. Telemann kürtversenyét Zempléni Szabolcs előadásában élvezhetjük, majd egy olyan kortárs mű következik, mely önmagában is két kor találkozása.

Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról című operája Márquez kisregényéből készült. Ennek egy áriáját dolgozta át a zeneszerző kürtverseny-tétellé, melyben a hőstenor néhai első feleségére emlékezik. A történet a 18. századi Spanyolországban játszódik, a hölgy zenetanára nem más volt, mint Domenico Scarlatti. Eötvös Scarlatti 550 billentyűs szonátájából válogatott különböző részleteket művéhez.

Fekete Gyula Harsonaversenyét hangszerének kivételes képességű virtuóza, Fejér András számára írta 2004-ben. Első tétele ünnepélyes, erőteljes, a középső lírai, gyöngéd zene, míg a harmadik tétel tréfás, játékos karakterű. 100 éve született Szervánszky Endre, a Bartók és Kodály után következő második nemzedék tagja. Az 1947-48-ban írt vonószenekari Szerenád dallamos, könnyen érthető, magyaros, ritmikus és szórakoztató zene.

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Bérlet: 5500 Ft
A sorozat másik két koncertje: 2021. okt. 17. és 2022. máj. 7.

 

2022 január 08 szombat