Program

Minden jegy elkelt | Decolonize Your Mind Society

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Szabó Bálint - tiszta hangolású gitár
  • Hock Ernő - bőgő
  • Porteleki Áron - dob
  • Kováts Gergő - szaxofon
  • Váczi Dániel - glissotar
  • Pozsár Máté - szintetizátor

A 2018-ban alakult Decolonize Your Mind Society – amelyet a Gosheven nevű szólóprodukciójával is ismert Szabó Bálint gitáros hozott létre – 2020-as első nagylemezével (A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism) nagy figyelmet és elismertséget vívott ki nemcsak Magyarországon, de világszerte is. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a nem európai kultúrák zenéiből, nem standard hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő
anyag valóban figyelemreméltóan egyedi produkció.

A némileg átalakult zenekar 2023-ban megjelenő második albumával hasonlóan egyedi, de más megközelítésű – temperált, az oktáv egyenlő közű felosztásából származó hangolásokkal, páratlan metrumokkal és ezúttal a rögzített hangolású hangszerek helyett intonáló hangszeres játékkal megszólaltatott – anyagot hozott létre. A különleges hangolások mellé sok egyedi hangszer is társul, például Váczi Dániel saját fejlesztésű, tárogatószerű fúvós hangszere, a glissotar. 

Ahogy a név is jelzi, zenekar a hallás dekolonizálásának céljával jött létre, így felveti azt a kérdést is, hogy mennyiben kulturális konstrukció a zenei együtthangzások eredendően végtelen világa, illetve – ehhez szorosan kapcsolódva – hogyan tehető diszkrétté egy eredendően folytonos változó, a hangmagasság. Amennyiben a kultúra és a szocializáció jelentős mértékben kondicionál, felszabadítható-e egyáltalán a fül a maga bebörtönzöttségéből? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ezen az estén, amelyen a felhangrenszerből kiinduló együtthangzásoktól egészen az oktáv különféle egyenlő közű osztásaiig vezet utunk, és eközben próbára tesszük, hogy a zongorahangolásra szoktatott fülünk mennyire képes újjáteremteni a veleszületett, eredendő rugalmasságát. 

 

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/

Jegyek 3500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
3Kép
2024 március 22 péntek