Program

Budapesti Klasszikus Film Maraton | Legendás és történelmi hősnők | Harcsa, Lukács, Fekete-Kovács, Gőz

19:00
Koncertterem
Műsor:

Rövidfilmek a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány gyűjteményéből

Közreműködik:
  • Harcsa Veronika – ének
  • Fekete-Kovács Kornél – trombita
  • Gőz László – fúvós hangszerek
  • Lukács Miklós – cimbalom
  • Bevezetőt mond: Pénélope Riboud-Seydoux, a Fondation Jérôme Seydoux-Pathé igazgatója

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Európa országaiban – köztük Magyarországon is – több száz játékfilm készült, ám ezeknek csupán kis része maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. A némafilmgyártás túlélőit azóta több intézményben keresik, gyűjtik és restaurálják, ami nemcsak a filmtörténeti kutatások elengedhetetlen része, hanem korunk művészeit is megihleti. Szeptember folyamán a BMC is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet Budapesti Klasszikus Film Maratonjához, amelynek keretében a közönség némafilmek és az élőzene dialógusának lehet tanúja.

A legendás Pathé filmstúdió hagyatékát gondozza a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány, amelynek gyűjteményéből válogatott rövidfilmek fonódnak össze a műfaji határok nélkül értelmezett kortárs zenével. Hazánk legnépszerűbb és egyben külföldön is legelismertebb jazzénekesnője, a kortárs klasszikus zenében egyaránt jártas Harcsa Veronika varázslatos énekével, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László és Lukács Miklós pedig egyszerre virtuóz, elmélyült és sokarcú játékával repíti egy addig ismeretlen világba a hallgatót, miközben a kép és zene párbeszédéből a nők hatalomátvételének drámája bontakozik ki.

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2023 szeptember 13 szerda