Program

Jazznap.hu | Bacsó Kristóf TRIAD

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Bacsó Kristóf - szaxofon, effektek
  • Tzumo Árpád - billentyűs hangszerek
  • Juhász Márton - dobok

Bacsó Kristóf szaxofonosként és zeneszerzőként is a hazai jazzélet egyik meghatározó alakja, elég csupán annyit említenünk, hogy az elmúlt években négy szerzői lemeze jelent meg, a trió formációtól a kvartett, kvintett felállásokon át egészen a big-bandre írt albumig bezárólag.

Immár negyedik éve Bacsó legfontosabb saját zenekara a TRIAD, mely megalakulása óta jelentős pozícióra tett szert úgy a magyar jazz színtéren, mint külföldön, melyet hazai és számos európai országban adott nagy sikerű koncertjeik is bizonyítanak. Bacsó régi társa Tzumo Árpád, akinek elsődleges hangszere a zongora, azonban nagy erdeteiséggel nyúl a Fender zongorához és más elektronikus hangszínekhez is. A zenekar legfiatalabb tagja a dobos Juhász Márton, aki szinte minden stílusban otthon érzi magát. A TRIAD zenéje egyszerre merít a  jelenből és a közép-kelet európai zenei tradíciókból. A gondosan kimunkált részek mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott utak keresése. A trió első albuma Pannon Blue címmel jelent meg a BMC Records kiadásában, amelyen a világszerte ismert gitáros, Lionel Loueke volt a vendégük. A lemez 2017-ben elnyerte a Gramofon magazin „Az év magyar jazzlemeze” díját. 

Jelenleg újabb repertoáron dolgoznak, amelyet ez év februárjában mutattak be a Müpa fesztiválszínházában a népszerű gitáros, Gilad Hekselman közreműködésével.


Az UNESCO és nagykövete, Herbie Hancock által kezdeményezett Nemzetközi Jazznapot április 30-án szinte az egész világon megünneplik. Magyarország 2014 óta különösen kitett magáért ezen a napon. Az ENSZ tagszervezete azért kiáltotta ki a Nemzetközi Jazznapot, hogy a műfaj oktatási és kulturális hasznát, demokratikus szellemét felmutassa. Fantasztikusan rövid idő alatt igazi világnap lett belőle, rendre vagy kétszáz országban rendeznek kapcsolódó eseményeket. 

A nemzetközi eseményekhez képest abban kiemelkedő a magyar részvétel, hogy a jazzért áldozatra kész háttérembereknek, szervezőknek, promótereknek és önkénteseknek köszönhetően nálunk az érdeklődők ingyen juthattak be a koncertekre. Ezt jelenti a jazznap.hu néven Budapesten és az országban, valamint a határon túl létrejött szakmai és önzetlen összefogás lényege, ami idén is legalább 15 koncertet/rendezvényt kínál. A magyar rendezvénysorozat speciális célja tehát, hogy magát a műfajt szeretné tovább népszerűsíteni. Már az eddigi négy évben is a részvétel azt mutatta: sok és sokféle jazz él és virul mifelénk, de még lehet új közönségrétegeket megnyerni és az „érintetlen” füleknek játszani.

jazzday.com 
jazznap.hu 
facebook.com/JazzNap 

A koncertre a belépés díjtalan. Kérjük Önöket, hogy ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert az Opus Jazz Clubban ülőhelyet csak így tudunk biztosítani! Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani. Közvetlenül koncertkezdés előtt érkező vendégeink a szabad asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el. Tel: +36 1 216 7894

Galéria
3Kép
2018 április 28 szombat