Program

Korossy Kvartett: Bartók Béla vonósnégyesei 3. | Bartók, Mozart és Stravinsky

19:00
Koncertterem
Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr vonósnégyes „Dissonanzen”, K. 465
Igor Stravinsky: Három vonósnégyes-darab
Bartók Béla: 3. vonósnégyes

Közreműködik:
  • Korossy Kvartett:
  • Korossy-Khayll Csongor – hegedű
  • Osztrosits Éva – hegedű
  • Kurgyis András – brácsa
  • Devich Gergely – cselló

A 2018-ban alakult Korossy Kvartett célkitűzései közt szerepel a méltán híres magyar vonósnégyes-hagyomány továbbörökítése, illetve a minél szélesebb repertoár megismertetése, bemutatása a hazai és a külföldi közönség számára. Ebben az elhatározásukban olyan neves művészek segítik a munkájukat, mint Günter Pichler, Keller András, Takács-Nagy Gábor, Kováts Péter, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Gulyás Márta vagy Eberhard Feltz. 2021-ben a nemzetközi Bartók Világversenyen 5 különböző különdíjjal jutalmazták az együttest, majd egy évre rá felvételt nyertek a legendás Alban Berg Quartet primáriusa, Günter Pichler osztályába, a madridi Reina Sofia School of Musicba.

A Korossy Kvartett 2023 őszén új sorozatot indított a BMC Koncerttermében: az együttes két év alatt, hat koncerten Bartók Béla összes vonósnégyesét szólaltatja meg, amelyek mellé a zeneirodalom legnagyobb szerzőitől, különböző koncepciók szerint válogatnak műveket.

Bartók 1927-ben komponálta ikonikus kezdőütemekből kibontakozó 3. vonósnégyesét, amely épp olyan meghökkentő volt a maga idejében, mint Mozart „Dissonanzen” kvartettje az 1780-as években. A két mű kezdetének baljós és fenyegető alaphangulatából a két szerző különbözőképpen bontakoztatja ki darabját: míg Mozartnál a zene felhőtlen, boldog és pezsgő állapotba csap át, addig Bartóknál a szorongás állapota mindvégig érzékelhető. E két remekművet jól köti össze Stravinsky Három darab vonósnégyesre című kompozíciója, amely formaalkotásával, egyéni hangzásával és a zenei anyagok meglepő használatával éppúgy korszakalkotó jelentőségűvé vált, mint Bartók és Mozart művei.

Fotó: Felvégi Andrea

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

2024 május 13 hétfő