Program

Liszt Ünnep 2021 | Fókuszban Georges Aperghis

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány koncertje
19:30
Koncertterem
Műsor:

Richard Strauss: Szerenád, op. 7
Kecskés D. Balázs: Wind – ősbemutató
Eötvös Péter: Aurora – magyarországi bemutató

*****
Francisco Domínguez: Kharir IV – ősbemutató
Georges Aperghis: Migrants – magyarországi bemutató

Közreműködik:
  • Thurnay Viola, Murányi Márta – ének
  • Matthew McDonald – nagybőgő
  • Óbudai Danubia Zenekar
  • Vezényel: Joanna Natalia Ślusarczyk, Jonas Bürgin, valamint a mesterkurzus kiválasztott karmesterei

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány karmestereket és zeneszerzőket támogató idei mentorprogramjának egyik központi műve Richard Strauss fiatalkori darabja, a tizenhét évesen írt Fúvósszerenád. A zeneszerzők, Kecskés D. Balázs és Francisco Domínguez a mentorálás idején a Szerenáddal azonos apparátusra komponálják legújabb művüket.

Mint minden korábbi évben, a két vezető mentorhoz, Eötvös Péterhez és Vajda Gergelyhez egy harmadik kortárs alkotó csatlakozik, idén a világhírű, Franciaországban élő görög komponista, Georges Aperghis. A hazai közönség elsősorban a kísérleti színház és a kortárs zene határterületén tevékeny szerzőként ismerheti, 2016–2017-ben, két énekesre és együttesre írt darabjának Berlinben volt az ősbemutatója.

A koncerten magyarországi bemutatóként hangzik el Eötvös Péter nagybőgőre írt concertója, a darabot Matthew McDonald, a mű 2019-es berlini premierjének szólistájával hallgathatjuk meg.

A koncert a Liszt Ünnep keretében, a Müpa, a Budapest Music Center és az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közös programjaként került megrendezésre.

Jegyek 3000 forintos áron kaphatók a Liszt Ünnep honlapján.

2021 október 14 csütörtök