Program

MAO - Legendás Albumok | Billie Holiday: Body and Soul

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Pocsai Kriszta - ének
  • Fekete-Kovács Kornél - trombita
  • Ávéd János - szaxofon
  • Komjáti Áron - gitár
  • Cseke Gábor - zongora
  • Barcza Horváth József - nagybőgő
  • Csízi László - dob

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrá-tól megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt.

Billie Holiday: Body And Soul

Az 1957-es kiadású album Billie Holiday hetedik megjelent stúdiófelvétele, melyet még öt másik követett a megismételhetetlen hangú énekesnő 1959-ben bekövetkezett haláláig. Születési nevén Eleanora Fagan, művésznevén Lady Day a jazztörténet felejthetetlen alakja. Hangjának egyedisége kevéssé technikai jellegű - az alig több, mint egy oktávos hangterjedelem olyan kreatív megoldásokra kényszerítette tulajdonosát, melyeknek köszönhetően dallami megoldásaival, hangválasztásaival és improvizációs készségével önálló kategóriába helyezte magát az énekesek körében.

A Body and Soul a Verve kiadónál jelent meg. A Norman Granz által alapított lemezügynökség a zenetörténet legtermékenyebb jazz kiadója, ahol csak a legjobb előadók munkáit fedezhetjük fel. A tizenegy számot hordozó album az énekesnő kedvenc dalaiból szemezget a balladatempótól a középgyors swingig terjedő hangulati skálán. A lemez címlistáján olyan szerzőket és sztenderdeket találunk, akik és amelyek szervesen kapcsolódnak a jazztörténet repertoárjának alakulásához, mint például az Ira és George Gershwin szerzőpáros ikonikus They Can’t Take That Away From Me című dala, melyet még Fred Astair ismertetett meg a közönséggel 1937-ben. A címadó mestermű mellett a jazz-irodalom egy másik legendás balladája, a Darn That Dream is hallható a korongon, melynek bonyolult dallamvilágán az énekesnő a rá jellemző virtuóz kreativitásával ringatózik végig.

A gyönyörű felvételen olyan muzsikusok kísérik Billie Holidayt, mint Barney Kessel gitáros, aki az Oscar Petersonnal és Charlie Parkerrel való együttműködése mellett Lester Young szaxofonossal is dolgozott - Young és Holiday barátsága híres volt a jazzközösségben, emellett Lester Young adta az énekesnőnek a Lady Day művésznevet is. Ben Webster szaxofonos a Duke Ellington zenekar híres és hírhedt szólistája, akinek szaxofonjátékát képtelenség összetéveszteni bárki máséval. Harry "Sweets" Edison trombitás a Count Basie Orchestra állandó tagja volt, csakúgy, mint Young. Érdekes, hogy becenevét ő is a szaxofonostól kapta. A bódítóan swingelő ritmusszekcióban Jimmy Rowles zongorista, Red Mitchell nagybőgős, illetve Alvin Stoller és Larry Bunker dobosok helyezkednek el.

A Body And Soul egy elképesztő stílusérzékkel készített felvétel, melynek előadásához a Modern Art Orchestra elit alakulata a tökéletes zenekar. Hazánk egyik legkiválóbb énekesnője, a Modern Art Orchestra rendszeres vendége, Pocsai Kriszta tolmácsolja majd a legendás Billie Holiday életérzését.

Jegyek 2200 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2022 március 08 kedd