Program

MAO Legendás Albumok | Count Basie Orchestra: Basie Straight Ahead

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Modern Art Orchestra (big band)
  • Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz-mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt.

Legendás Albumok – Count Basie: Basie Straight Ahead

A jazz közönsége idehaza a lemezeken keresztül nem mindig alkothatott pontos képet kedvenceiről, miközben Count Basie-t persze mindig is a divatok és az irányzatok felett álló zenekarvezetőnek ismertük. Árnyalja a képet, hogy a Basie Straight Ahead című lemezen dolgozott először Sammy Nesticóval, akinek hangszerelései ettől kezdve jelentősen meghatározták zenekarának hangzását. A dolog érdekessége, hogy együttműködésük csak 1968-ban indult, holott a Basie-zenekar világhíre a harmincas évek második felétől kezdve egyre csak nőtt. Nestico hangszerelései azóta a nagyzenekari akadémiai tananyag egyik alapját képezik, de ennek az albumnak külön érdekessége, hogy Nestico az összes számot szerzőként is jegyzi. Ezáltal is hozzájárult a Basie-zenekar  áramvonalasabbá tételéhez, miközben a dögös blues érzés csak még intenzívebb lett.
Feltűnő, hogy mivel a Modern Art Orchestra a zenetörténeti hagyományt ismerő és tiszteletben tartó, de kortárs zenét játszó együttesként határozza meg magát, jellemzően nem a Basie és Ellington darabokból alakította ki saját repertoárját, saját eredeti szerzeményeikre koncentráltak. Csakhogy mindig is tisztában voltak vele, és néhány szám erejéig ezt a közönségükben is mindig tudatosították, hogy ezeknek a klasszikusoknak a művei képezik a big band kultúra alapját, és annak a kornak a darabjai nem véletlenül váltak évszázados távlatban is örökzöldekké. Ez indokolja, hogy a Legendás Albumok sorozat új ciklusát nem kisegyüttes, hanem az egész nagyzenekar együtt nyitja meg.

Bérletek a Legendás Albumok 5 koncertjére 12.500 forintos áron kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu/seasonticket oldalon.

Jegyek 2900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
2Kép
2023 január 10 kedd