Program

MAO plays the music of János Ávéd: The Fruit of the Spirit - lemezbemutató koncert

19:30
Koncertterem
Közreműködik:
  • Modern Art Orchestra
  • Fekete-Kovács Kornél – művészeti vezető
  • Ávéd János – szaxofon
  • Fenyvesi Márton – gitár
  • Scott Robinson – szaxofon

A szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár Ávéd János a Modern Art Orchestra alapító tagja és szólistája. Saját szerzeményeiből készült lemezét mutatja be a zenekarral ezen az estén, mellyel kapcsolatban így nyilatkozik:

"Minden ember életében eljön az a pont, egy krízishelyzet, ahol tovább már nem tud racionális válaszokat adni a felmerülő kérdésekre. Ahol minden ésszerű válasz kevésnek bizonyul, ott kezdődik a hit. Az ember ekkor rábízza magát egy felette álló erőre. Én ezt az erőt Istennek nevezem. Hitbéli beszélgetésekből, predikációkból, elmélkedésekből inspirálódott zenei leképezéseim ezek a darabok.(...) Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezek a dalok nem hivatottak sem megtestesíteni, sem pedig kiegészíteni semmilyen szakrális művet. A hétköznapi zenész, zeneszerző természetes viszonya Istenhez. (...) A zene hitből és kegyelemből születik. Amikor a színpadon állok, vágyom arra a mélységre, hogy 'semmi' legyek. Átlátszó, vékony hártya, csatorna, ami torzítatlanul továbbítja a szeretet minden üzenetét Istentől zene formájában.

A darab bemutatásában oroszlánrésze van Fenyvesi Márton barátomnak (Komjáti Áron mellett ő lesz a másik gitáros a zenekarban) is, aki szuggesztív improvizációi mellett egy külön neki komponált szóló gitár tételt is be fog mutatni az est folyamán.
A nagy mű mellett önmagukban álló darabok is szerepelnek a MAO repertoárjából. Ennek interpretációjában lesz segítségünkre Scott Robinson amerikai multiinstrumentalista egyenesen New Yorkból (Ella Fitzgerald, Maria Schnieider Orchestra, Lionel Hampton, Elton John, Anthony Braxton, Sting oldalán már bizonyított, kétszeres Grammy-díjas közreműködőként), aki először 2014-ben, a manhattani Symphony Spaceben hallotta a MAO-t játszani. A lemezen egyébként szerepel ez a koncertfelvételünk, a Thelonious Monk tiszteletére írt Sandbox című darabomból. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen az estén éppen Scott Robinsonnal mutathatjuk be."

Jegyek elővételben 1800 forintos áron, a koncert napján 2200 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

℗ BMC

2019 február 17 vasárnap