Program

Mediterranean Impressions – kortárs spanyol zongoraest

18:00
Könyvtár
Műsor:

José Zárate
Pequeños nocturnos (1997)
Tajo – Siete miradas de España (2010/21)

Manuel Castillo
Nocturno en Sanlúcar (1985)

Minas Borboudakis
Sechs Gedanken (2002/03)

Federic Mompou
Paisajes (1942/60)

Arieh Chrem
Four improvisations (2019)

Francis Poulenc
Négykezes szonáta, FP 8

Manuel de Falla
Danza no. 1 – La vida breve (6 kézre)

Közreműködik:
  • Irene Palencia – zongora
  • Andrea Vilar – zongora
  • Javier de Diego – zongora

A koncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatója, Irene Palencia, Andrea Vilar López és Javier de Diego ad ízelítőt a 20–21. század spanyol zongorairodalmából. Az eredetileg Toledóból, Lugóból és Madriból induló három fiatal művész jelenleg Kemenes András, illetve Nagy Péter növendékeként folytatja zenei mesterképzését Budapesten. Mindhárman húszas éveik elején járnak, de jelentős színpadokon és versenyeken bizonyították már tehetségüket és művészi felkészültségüket. Programjuk összeállításában és előadásmódjukban nagy hangsúlyt helyeznek a közönséggel való kapcsolatteremtésre, melyben a társművészetek iránti nyitottságuk is fontos szerepet játszik.


Irene Palencia (1999) zongoratanulmányait Javier Cembellín professzornál kezdte a toledói Jacinto Guerrero Konzervatóriumban, ahol kitüntetéssel végzett. Alapképzését 2017-ben, a madridi Királyi Zenei Konzervatóriumban kezdte meg Dr. Elena Orobionál, amit 2021-ben fejezett be. Ezzel egyidőben az Universidad Complutense de Madridon hispán filológiát hallgatott; e tanulmányait most zárja le, kiváló érdemjegyekkel. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzését végzi, Dr. Nagy Péter növendékeként. Olyan nagyszerű művészektől vett zongoraleckéket, mint Boris Berman, Claudio Martínez-Mehner, Yejin Gil, Kemenes András, Kennedy Moretti, Adam Kent, Efrem Briskin, Andrejz Pikul és Giovanni Bellucci.
2015-ben spanyol zenei zongoraestet adott Passauban, a Piano Mora Klavierhausban. 2017-ben Erasmus+ ösztöndíjat nyert el, melynek keretében a katowicei Karol Szymanowski Akadémián vett tott zongora- és kamarazene órákat. Tanulmányai mellett zenekari koncertet adott a madridi Auditorio Nacional de Música színpadán, szóló- és kamaraesten szerepelt a Müpában és a Nádor Teremben, a Burgosi Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a madridi Real Academia de Bellas Artes de San Fernando koncerttermében, a Matadero Madrid Kultúrcsarnokban, valamit Toledóban, a Zenei Napokon, és a Teatro de Rojas és a Teatro-Auditorio El Greco színpadán.
2016 óta aktívan szerepet játszik a Momentum Toledo Egyesületben is, amely teret ad számára annak, hogy a zenét és annak társművészeteit is alkalmazó produkciókban működjön közre.

Javier de Diego 1999-ben született Madridban. Középfokú zongora- és kamarazenei tanulmányait kitüntetéssel végezte Xabier Sukíánál. Ezzel párhuzamosan, 2018-ban brácsatanulmányokat is végzett. Nemrégiben ugyancsak kitüntetéssel végezte zongoraművész alapképzését a Madridi Királyi Zenei Konzervatóriumban, ahol professzorai Ana Guijarro és Patrín García-Barredo voltak, Graham Jacksontól pedig kamarazenét tanult. A 2019-20-as tanévben Erasmus+ ösztöndíjat kapott, amellyel a HMDK Stuttgart hallgatójaként tanult Moritz Winkelmann professzornál. A 2021/2022-es tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzését folytatja Kemenes András és Nagy Péter mellett.
Az évek során számos verseny díjazottja (Jesús de Monasterio, Linares) volt, valamint szóló- és kamarazenei hangversenyeket adott Spanyolország rangos helyszínein, köztük az Auditorio Nacional de Música de Madridban vagy a Real Academia de Bellas Artes de San Fernandóban. Emellett Németországban és Magyarországon is koncertezett.
Olyan kiváló tanároktól vehetett órákat, mint Eldar Nebolsin, Claudio Martínez-Mehner, Kristian Bezuidenhout, Kennedy Moretti és Josep Colom. 2021 májusában a liechtensteini Internationale Musikakademie ösztöndíjjal jutalmazta, hogy részt vegyen Milana Chernyavska professzor mesterkurzusain.

Andrea Vilar López (1997) galíciai zongoraművész. A Lugó-i Konzervatóriumban végzett tanulmányai után a barcelonai Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) zongoraszakát végezte el, kiváló érdemjegyekkel, Jordi Camell növendékeként. Kimagasló eredményéért a regionális kormányzat kitüntetésében részesült.
Ezt követően egy évig Madridban fejlesztette zongorajátékát Kennedy Morettinél. Ezzel egyidejűleg a Valenciai Nemzetközi Egyetemen (VIU) vett részt zenetudományi mesterképzésben. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, mestere Kemenes András.
Tanulmányai során olyan neves művészektől vett kamarazene-órákat, mint a Casals Quartet és a Quiroga Quartet tagjai, vagy Pascal Moragués klarinétművész. 2018-ban Maite Arciniega baszk szopránnal megalapította a Liliak duót. Dalrepeortárjukat Spanyolország számos koncerthelyszínén előadták, és a 2019-es Piano Meeting Festival díját is elnyerték. Andrea számos más előadóval is szerepelt, köztük olyan kiválóságokkal, mint Erica Wise és Elena Rey.
Jártasságát jelentős művészegyéniségek, például Pierre Laurent Aimard, Wagner Rita, Eldar Nebolsin és Cibrán Sierra mesterkurzusain fejlesztette. Élénken érdeklődik az olyan új koncertformátumok iránt, ahol erős kapcsolatot tud teremteni a publikum és a színpadi történések között.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Galéria
4Kép
2022 június 30 csütörtök