Program

Moziestek Szemző Tiborral 3/1.

19:00
Könyvtár

Szemző Tibor napjaink egyik legeredetibb és legsokoldalúbb alkotója, műveiben a képi világ és a zene kapcsolatát új szintre emelte. Az utóbbi két évtizedben főként olyan audio-vizuális műveket készít, amelyekben a beszélt szövegeknek és a különböző nyelveken megszólaló emberi hangoknak kiemelt jelentősége van. Előadóként a 180-as Csoporttal, illetve szólókoncertjei révén vált ismertté, 1987 és 2003 között 13 önálló albuma jelent meg, főként angol kiadója gondozásában.

Filmzeneszerzői tevékenységének jelentős részét képezik a Forgács Péterrel közös művek: legismertebb közös munkájuk a Privát Magyarország című filmsorozat, melynek nyersanyagai a két világháború közötti privát, illetve családi filmek voltak, talált tárgyak (a kép és a hang is) egy elmerült világból.

VAGY-VAGY
(Privát Magyarország 3.)
magyar dokumentumfilm, 1989, 43 perc
rendezte: Forgács Péter
zene: Szemző Tibor

Érzéki és tudattalan, talán ez a legjobb szókép, amely jellemzi ezt a neo-Freudista elszólás-gyűjteményt. Az ötvenes-hatvanas évek kommunista terrorja elől a privát szféra védettségébe húzódnak a családok és eközben spontán feltárulnak a jól ismert, ősrégi emberi drámák, fojtott szerelmi összefüggések, kapcsolatrendszerek. A privát életben minden megy tovább, még akkor is, ha önkéntelen szereplői nem is látják magukat, vagy amit épp néznek. Ez a film éppen a láthatatlan, érzéki viszonyok lepleződéséről szól.


BIBÓ BREVIÁRIUM
(Privát Magyarország 13.)
magyar dokumentumfilm, 2001, 69 perc
rendezte: Forgács Péter
zene: Szemző Tibor
narrátor: Dobszay László
A zenét előadja a Gordiusi Čomo

"A törvény uralmának legnagyobb ellensége nem a törvényen kívüli ember, hanem azok a tisztázatlan és hamis helyzetek, melyek a törvényt rosszá, ellentmondóvá és képmutatóvá teszik."

Bibó István

Forgács Péter munkája, A Bibó Breviárium meditáció-film: a mágikusan komponált, karcos privát-film képsorok, Szemző Tibor visszafogott zene-folyama, s a válogatott Bibó szövegek Dobszay László érzékeny intonálásával együttesen különös fényt vetnek a elmúlt százötven év traumatikus magyar históriájára. A bibói gondolatok segítségével a láthatatlan okok, okozatok, rejtett tények s motivációk láthatóvá válnak, és bevonódnak a mai nemzeti, történelmi meditációba, a lezáratlan diskurzusba. A Bibó Breviárium érzékletesen hozza közelebb a XX. század legnagyobb magyar politikai gondolkodójának érvényes meglátásait, talán azoknak is, akik Bibó nevét hírből sem ismerik...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Szemző Tibor - zeneszerző, filmrendező, médiaművész

További információ:
szemzo.org

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. április 9-én 12 óráig lehet,  a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2018 április 09 hétfő