Program

Nobles-Sentimentals-Lyriques – Koltai Katalin gitár szólóestje

18:00
Könyvtár
Műsor:

Nobles & lyriques:
Agustín Barrios Mangoré:
Preludio Saudade
Edvard Grieg
: Arietta*
Agustín Barrios Mangoré: La Catedral - Andante Religioso
Edvard Grieg: Vektersang - Az éjjeliőr dala*
Agustín Barrios Mangoré: La Catedral - Allegro Solemne

Valses sentimentals:
Edvard Grieg: Vals*
Frédéric Chopin: Valse Op.69, No. 2*
Agustín Barrios Mangoré: Vals Op. 8, No. 3
Agustín Barrios Mangoré: Una Limosna por el Amor de Dios

***

La nuit - Éjszaka:
Heitor Villa Lobos: Prelude No. 1
Heitor Villa Lobos: Prelude No. 4
Maurice Ravel: Oiseux tristes*
Heitor Villa-Lobos: Etude No. 11, No. 5
Bartók Béla: Az éjszaka zenéje*

A *-gal jelölt művek Koltai Katalin átiratai.

Közreműködik:
  • Koltai Katalin - gitár

Koltai Katalin gitárestjének címe Ravel és Grieg egy-egy zongorára írt ciklusára utal (Ravel: Nemes és érzelmes keringők; Grieg: Lírai darabok). A karakterdarabokból felépülő program a latin-amerikai gitárköltészet európai zenei gyökereit kutatja.

A paraguayi Agustín Barrios Mangoré és a brazil Heitor Villa-Lobos egyaránt a gitár történetének legfontosabb szerzői közé tartozik. Zeneszerzői stílusuk az európai zeneirodalomban gyökerezik, ugyanakkor jellegzetesen latin-amerikai is. Ennek a két távoli világnak a párhuzamait mutatja be a program, amikor egymás mellé helyezi Barrios és Villa-Lobos gitárdarabjait, valamint Ravel, Grieg, Chopin és Bartók zongoradarabjait Koltai Katalin átiratában.

A paraguayi Agustín Barrios Mangoré korának elismert virtuóz gitárművésze volt, aki elsősorban saját műveit játszva indián népviseletben járta a világ koncerttermeit. Bár élete nagyobb részét a huszadik században élte, zeneszerzői stílusa mégis a 19. század romantikus hagyományát követi. Az elsősorban karakterdarabokból álló életmű szépen illeszkedik a romantika zongorairodalmának számos darabjához és stílusában sokszor emlékeztet például Grieg Lírikus darabjaira, míg keringőin egyértelműen érezhető Chopin hatása.

A brazil nép egyik legfontosabb zeneszerzője, Heitor Villa-Lobos maga is gitározott és igen nagyszámú művet írt a hangszerre. Több évet töltött Párizsban, személyesen találkozott a Francia Hatok, illetve az avantgárd vezető művészeivel. Eklektikus stílusában egyaránt ötvöződik az avantgárd és Bach hatása, valamint az a törekvés, hogy - Bartókhoz hasonlóan - nemzetének népzenekincsét egy huszadik századi kompozíciós nyelv részeként használja.

Támogató: MoveArtis Kft.

www.katalinkoltai.com


A belépés díjtalan!

℗ BMC

Galéria
2Kép
2018 január 12 péntek