Program

10. Polska Jazz Fesztivál | Maciej Obara Special Sextet: Euforila (PL/NO/SE)

Tisztelgés Tomasz Stańko előtt a modern jazz mestereivel
20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Maciej Obara - altszaxofon
  • Dominik Wania - zongora
  • Tomasz Dąbrowski - trombita
  • Grzegorz Tarwid - Fender Rhodes
  • Ole Morten Vågan - nagybőgő
  • Jon Fålt - dob

Legutóbb ECM-lemezének premierje alkalmából hallhattuk Maciej Obara szaxofonost az Opus színpadán, ezúttal pedig a 80 éve született legendás lengyel trombitás, Tomasz Stańko előtt rója le tiszteletét Euforila című programjával, külön ebből az alkalomból összeválogatott együttesével.

A kortárs jazz krémjét tömörítő Maciej Obara Special Sextet tagjai közvetlenül a Stańkóval való személyes és művészi találkozásaikból merítenek ihletet, hiszen a jazzlegenda valamennyiük zenei fejlődésében és karrierjében kulcsszerepet játszott. A repertoárban Stańko műveit Obara kompozíciói egészítik ki, amelyek kifejezetten ennek az együttesnek készültek. „Ezek a szerzemények magukban hordozzák mindazt, amiért oly nagyra értékeltem Tomaszt: közvetlen kapcsolatban állnak az ő szabad kifejezésmódjával, amely ugyanakkor a hihetetlen mértékű líraiságot sem zárta ki” – foglalta össze Obara.

A szaxofonos napjaink legizgalmasabb jazzmuzsikusait szemelte ki az együttműködéshez. Szinte magától értetődik, hogy köztük van Dominik Wania, aki Craig Tabornnal közösen szerepelt Stańko egyik produkciójában, és régóta játszik Obara oldalán. A zongorista két éve került be az ECM művészei közé – első szerzői lemeze egyben a valaha volt első szólóalbum, amelyet lengyel zenész rögzített a rangos lemezkiadónál. A második billentyűs, Grzegorz Tarwid vállalkozó szellemű fiatal zenészként erősíti a supergroupot összetéveszthetetlenül egyéni játékával. Ugyancsak tagja a zenekarnak a legutóbbi szerzői albumát Stańkónak szentelő trombitás, Tomasz Dąbrowski, aki – Tarwidhoz hasonlóan – Stańko nyomán az egyedi, független művészi nyelv kialakítását tartja a zenészek elsődleges feladatának.

A 10. Polska Jazz Fesztivál alkalmából Budapesten is bemutatkozó produkció a 2021-es Tomasz Stańko Őszi Jazzfesztivál felkérésére jött létre.

Jegyek 2900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
2Kép
2022 november 12 szombat