Program

Reneszánsz zene és mai copyright │ Bali János sorozata 4/4.

15:30
Könyvtár

Jacob Obrecht (1457/8 – 1505) a cantus firmus-korszaknak is nevezett 15. században a „cantus firmus-komponista” névre leginkább érdemes szerző. Műveiben a kölcsönanyagok felhasználásának lenyűgöző sokféleségével találkozunk. A zenei folyamatot meghatározó szólamok logikája mindig egyszerű, áttekinthető, az azt körülölelő anyag pedig a kor improvizált könnyűzenéjének stílusát idézi: a legkifinomultabb, legjobb fülű muzsikus anyagait hallhatjuk, rendkívül elegánsan lejegyezve.

Sorozatunkba csupa olyan misét válogattunk, mely a copyright mai világában nem jöhetett volna létre: L'homme armé-miséjében Obrecht más hangnembe transzponálva, de hangról hangra pontosan átveszi Busnoys L'homme armé miséjének tenorszólamát; a Szent Donát-mise mögött foltokban felsejlik Ockeghem egyik Mária-miséje; a Missa carminum a kor legnépszerűbb slágereinek dallamait fűzi egymás után, a Missa Adieu mes amours pedig Josquin egy dalát alakítja misévé (e legutóbbi misében van még valami egészen meghökkentő – de hogy mi, az maradjon titok az előadásig).

Az előadások Obrecht kompozíciós műhelyébe vezetik a hallgatót; a közös éneklések során megtanult dallamok lehetővé teszik, hogy a hallgatóság nagyon közel kerüljön a korabeli hallási élményhez. Egy szerző alapos tanulmányozása pedig a lehető legjobb bevezetés az évszázadok óta nagy becsben álló, de a mai hallgató számára nehezen feltáruló zenei világba: a reneszánsz polifóniába.

15:30 Obrecht miséinek anatómiája 4. - Bali János előadása

17:00 Az A:N:S chorus koncertje - Obrecht: Missa Adieu mes amours; Josquin: Adieu mes amours; Obrecht: Flamand dalok
Közreműködik: Patay Péter, Csapó József, Ujházy Márton, Benkő Pál


A belépés díjtalan!

A négy alkalomból álló sorozaton a Metronom Nonprofit kft. akkreditált pedagógus-továbbképzéseként is részt lehet venni. Ennek feltételei: ● a www.mzmsz.hu oldalról letöltött jelentkezési lapot kitölteni és megküldeni a Metronom kft. 1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. címre, vagy a +36 1 269 3500 faxszámra; ● a képzés díját, 20.000,– Ft-ot befizetni a Metronom kft. által kiállított számla kézhezvétele után; ● mind a négy alkalmon jelen lenni és az utolsó alkalommal benyújtani egy 5–6 oldalas összefoglaló dolgozatot az első három előadásról.

℗ BMC

február 03 szombat