Program

STREAM | ContempoReactions 2021 - Musiciens Libres

Online koncertpremier
19:00
Könyvtár
Műsor:

Melis László: Az utolsó találkozás BWV 1030 - Hommage á Gyöngyössy Zoltán
Balogh Máté: T. L(X) - Tihanyi Lászlónak
J. S. Bach: Sonatina (BWV 106)
Balogh Máté: Tra – In memoriam ’Actus Tragicus’
Carlo Domeniconi: Koyunbaba suite – IV. Presto
Solti Árpád: Rontás elleni imádság
Steve Reich: New York counterpoint
Pregun Tamás: Flux á 3

Közreműködik:
  • Musiciens Libres:
  • Bán Máté - fuvola
  • Környei Miklós - gitár (művészeti vezető)
  • Pregun Tamás - zongora
  • Szűcs Péter - klarinét

A Musiciens Libres a „KORok és TÁRSaink” 2019-es koncertsorozatának folytatásaként kívánja ismét a magyar kortárs zene felé fordítani a közönség figyelmét a 2020-as évad során. Ezúttal az európai és amerikai minimalista zenével állítjuk párhuzamba a magyar kortárs zenét. Egy másik célt is kitűzve: Az 1979-ben alakult és a rendszerváltásig aktív, a Steve Reich és Philip Glass nevével fémjelzett repetitív zene kiváló tolmácsolójaként ismertté vált 180-as Csoport munkásságának ápolása, újjáélesztése, továbbvitele. A csoport repertoárján külföldi repetitív művek mellett magyar szerzők darabjai is szerepeltek, hazai komponistákat is alkotásra ihlettek.

A magyar zenei életbe is új színt hozó Musiciens Libres kamaraformáció egyik legfontosabb célja szintén új művek inspirálása és bemutatása. A sorozat koncertjeinek keretében Solti Árpád, Pregun Tamás a kamaraegyüttesünknek dedikált művei mellett Balogh Máté és Melis László kompozíciói hangzanak el tisztelegve Gyöngyössy Zoltán és Johann Sebastian Bach emléke előtt.

A fiatal zenészekből alakult Musiciens Libres alapító tagjai mindannyian nemzetközi versenyek díjazottjai, rangos fesztiválok résztvevői. 2019 tavaszán, a Hungaroton gondozásában jelent meg első lemezfelvételük, melyen Karosi Bálint Hármasversenyét játsszák. Első önálló lemezüket 2020 nyarán rögzítették, ezen Bach, Kodály, Bartók művei hallhatók.

2021 március 18 csütörtök