Program

STREAM | Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos: Létbüfé

19:00
Könyvtár
Műsor:

A koncert premier a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár Facebook oldalán és YouTube csatornáján látható.

Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos
: Létbüfé

Közreműködik:
  • Kéringer László - tenor
  • Csalog Gábor - zongora
  • Parti Nagy Lajos - versmondás

Számos hangszeres mű megírása után mostanában szöveges zenék forognak képzeletemben. Hosszas keresgélés után találtam szöveget leendő dalciklusomhoz. Parti Nagy Lajos Létbüfé-sorozatának többszáz versszakából válogattam ki hetet. Számomra olyan hagyomány részének tűnt e ciklus is, mely rejtélyes módon kapcsolódik a késői Schubert-dalok elgyötört-szentimentális, könnyed-súlyos magány-világához - ez a dalrepertoárban azóta is a szöveg-színterek egyik kiinduló bázisa. Le kellett persze mondanom a válogatáskor a versek nyelvi játékainak, ironikus-roncsolt utalásainak egy részéről. Ki kellett hagynom a ciklus legnagyobb magaslatait is - melyekhez nem tehető hozzá semmi. A baritonra és zongorára írt dalciklust 2019 és 2020 néhány hónapjában fejeztem be.

Nagy örömömre a Költőnek utólag nemcsak tetszésére szolgált a megzenésítés, de felajánlotta jelenlétét e bemutatón. Bevezetésként felolvassa a dalok alapjául szolgáló versszakokat. Majd a dalciklus elhangzása után bónuszként még a ciklus egyéb részleteiből is csemegézhetünk előadásában.

Egyes dalok ajánlással vannak ellátva - ezek címzettjei Kékesi Judit, Rönkös Ildikó, Csalog Borbála, Kemenes András, Farkas Zoltán és Bali János. Zenésztársam, Kéringer László tudása és inspirációja a próbafolyamat és a bemutató nagy nyeresége volt számomra. A BMC munkatársainak különleges segítségeiért pedig külön köszönet.

"dalaid nagyon újak, miközben nagyon ismerősek. Hallgatva megszűnik a külön, szövegszerű létezésük, mégis arra késztetnek, hogy nézzem vissza a szöveget, pontosabban olvassam el dalként, úgy elidőzve a részleteken, ahogy írás (és olvasás) közben a folytatás lehetőségein. Mindegyik hozzáad a szöveghez, nem is keveset, egyszerűen más dimenzióba kerülnek, nagy élvezet hallgatni, mintha abból a világból szólalna meg mindegyik, amikor még csak kép volt, érzet, formasejtelem, tűnődési gyakorlat, feljegyzés. ....Most az az érzésem, hogy ez a hét darab így és csak így tartozik össze, ebben a sorrendben, stb., pontosan úgy, ahogy elképzelted, illetve ahogy a munka során adta magát."
(részlet Parti Nagy Lajos hozzám írt leveléből)

Csalog Gábor

A koncert a "Köszönjük, Magyarország!" program keretében valósult meg.

Galéria
3Kép
2021 május 11 kedd