Program

ELMARAD | Tribute to Charlie Parker | Tóth Viktor, Zana Zoltán, Fekete-Kovács Kornél, ifj. Szakcsi Trió

Ingyenes koncert a Nemzetközi Jazznap alkalmából
20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Tóth Viktor - szaxofon
  • Zana Zoltán - tenorszaxofon, EWI szaxofon szintetizátor
  • Fekete-Kovács Kornél - trombita
  • ifj. Szakcsi Lakatos Béla - zongora
  • Lakatos Pecek Krisztián - nagybőgő
  • Balázs Elemér - dob

Kedves Vendégeink!
A COVID-19 terjedésének megfékezésére tett hivatalos intézkedésekkel összhangban 2020. április 30-ig a Budapest Music Center összes rendezvénye vis maior miatt elmarad.
Megértésüket köszönjük!
Budapest Music Center


A Szakcsi Junior Triónak idén áprilisban két oka is van az ünneplésre: egyfelől alkalmat ad erre a zongoralegenda Herbie Hancock, az UNESCO jószolgálati nagykövete által 2011-ben életre hívott Nemzetközi Jazznap, melynek jegyében minden év április 30-án ingyenes koncertekkel ünneplik a jazzt szerte a világon. Másrészt idén van az altszaxofonos Charlie Parker, becenevén Bird születésének 100. évfordulója, aki a jazzt a negyvenes évek végén tánczenéből koncertzenévé emelte, és ezzel a forradalmi tettel egy időben létrehozta a bebop nevű új stílust, ami azóta is a jazz fősodrát jelenti. Charlie Parker életműve a jazztanoncok zenei olvasókönyvében fajsúlyos fejezetet foglal el, a szaxofonosok pedig szinte vallásos tisztelettel fordulnak felé: hangról-hangra megtanulják szólóit, dinamikai váltásait, és igyekeznek kifürkészni szaxofonsoundjának titkát.

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla – bár ő maga nem szaxofonos, hanem zongorista – hasonlóan fontos inspirációs forrásként tekint rá, és azt mondja, egy Birdnek címzett tribute est eleve paradox helyzet, hiszen a legnagyobb innovátorok egyikét lemásolni valahol erős ellentmondást jelent. Éppen ezért ők, ezt az újító és kreatív attitűdöt szem előtt tartva, nem egy az egyben fogják előadni Charlie Parker legendás szerzeményeit. Ezt már a különleges felállás is előrevetíti, melyben a trió tagjai (Ifj. Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Lakatos Pecek Krisztián – nagybőgő, Balázs Elemér – dob) mellett három fúvószenészt találunk. A tenor- és EWI-szaxofonos Zana Zoltán, Tóth Viktor altszaxofon-játékos és Fekete Kovács Kornél trombita- és szárnykürtművész adják majd egymásnak a szólista szerepét, akiknek személye egyúttal az izgalmas szólókra is biztosítékot jelent. A hattagúvá bővült supergrouptól várható energiaszint egészen biztosan visszaröpít majd bennünket a lázadó, radikális jazzéra forrongó hangulatába, ahol minden hangnak tétje volt.

Kedves Vendégeink!
A COVID-19 terjedésének megfékezésére tett hivatalos intézkedésekkel összhangban 2020. április 30-ig a Budapest Music Center összes rendezvénye vis maior miatt elmarad.
Megértésüket köszönjük!
Budapest Music Center

℗ BMC

2020 április 29 szerda