Program

Zarándy Ákos szerzői estje

19:00
Könyvtár
Műsor:

Dal fogytán
Horváth Mária – mezzoszoprán, Kiss Péter - zongora

Ritratto di Barnabás Lenner - El gigante
Lenner Barnabás – klarinét, zongora

Lullaby
Seleljo Erzsébet – szaxofon, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa

Ukihashi – opera (részletek)
Sipos Marianna – koloratúrszoprán, Dani Dávid – basszus, Dezső Sára – alt, Varga Donát – tenor, Mikecz Kornél – basszus, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa
Vezényel: Zarándy Ákos

A Dal fogytán című dalciklus szövegét hat Arany János vers alkotja. Ezek egyikét sem zenésítette meg végig a szerző, többet meghúzott vagy szétvágott. Fő célja az volt, hogy szemléltesse a költő viszonyát magával a költészettel.

A Ritratto di Barnabás Lenner - El gigante című kompozíció egy öt tételes ciklus második darabjaként íródott meg klarinétra és zongorára azzal a koncepcióval, hogy a két hangszert egy játékos szólaltatja meg végig a darab folyamán. A ciklus összes darabja az előadó klarinétművész egy-egy „portréja” Alessandro Baricco „Mr. Gwyn” c. regényének koncepciójából kiindulva.

A Lullaby című duó 2017 januárjában íródott, eredetileg angolkürtre és hárfára, a koncerten a második, szaxofon-hárfa verzió hangzik el.

A koncert második felében az Ukihashi című opera első hét jelenete lesz hallható. Zarándy Ákos 2016 tavaszán egy japán témájú egyfelvonásos opera megírását kezdte el Villányi G. András költővel. A libretto Ono no Komacsi, IX. századi japán költőnő és Villányi G. András dialógusaiból áll, egyfajta élet-és sorpályá/ka/t rajzolva. Az opera teljes apparátusát a két énekes szólista mellett (koloratúrszoprán és basszus) egy három férfiből álló kórus és egyetlenegy hárfa képezi. A darab címe Ukihashi, ami afféle pontonhidat jelent, és mélyen vibráló szimbolikára utal a japán irodalom történetében (pl. Gendzsi regénye). Ám a Nyugat-Kelet, valamint múlt és jelen között ívelő hídra is, amely maga az opera.

Zarándy Ákos 2004-ben nyert felvételt a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakára, főtárgy tanára Vajda János, majd 2007-től Jeney Zoltán lett. 2009-ben a Zeneakadémia Nagytermében, zeneszerzés diplomakoncertjének keretén belül hangzott el első „Las dos Fridas” című operájának keresztmetszete kiváló énekes és hangszeres szólisták, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában. 2010-ben fél évre Mexikóba utazott. 2011-ben „Nightmare Symphony” című darabja bejutott az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának döntőjébe, ahol elnyerte a Fidelio különdíját. Ugyanebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett egyfelvonásos operapályázat egyik nyertese lett.

Zarándy Ákos több hazai és nemzetközi kortárszenei fesztiválnak és hangversenysorozatnak állandó résztvevője, néhány kompozícója elhangzott már Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Szerbiában, Törökországban, az Egyesült Államokban, valamint Mexikóban. Számos felvételét a Magyar Rádió archiválta, és több ízben le is játszotta.

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2018 október 29 hétfő