Program

Zeneterápiás Klub | Szorongás és zene: zeneterápiás protokoll az MRI vizsgálatokhoz

19:00
Könyvtár

Szorongás és a zene: Hogyan alkalmazzunk zenét diagnosztikai eljárások során?

A Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI) során fellépő szorongás és klausztrofóbiás reakció megnöveli a vizsgálatok mérési idejét és a fenntartási költségeket a betegek akaratlan mozgása és az altatás fokozott igénye miatt. A grádiens tekercsek hangos és ritmikus zaja az egyik fő oka az említett reakcióknak. A diagnosztikai és terápiás eljárások során gyakran alkalmazzák a zenét mint olcsó és biztonságos relaxációs eszközt, az MRI hangos környezeti zaját (kb. 83-118 dBA) azonban figyelembe kell venni bármilyen hallási intervenció esetén. A finn Jyväskyläi Egyetem és a Pécsi Diagnosztikai Központ együttműködésében megvalósuló kutatás célja egy szorongást csökkentő protokoll kifejlesztése MRI vizsgálatokhoz a zene, a szorongás és a humán mikromozgás kapcsolatának vizsgálatán keresztül.

A januári Zeneterápiás Klubban Földes Zsuzsa mutatja be a kutatás hátterét és eddigi eredményeit. Zsuzsa Finnországban szerezte zeneterapeuta diplomáját, jelenleg is itt, illetve Angliában folytatja doktori tanulmányait, valamint a Bonny-féle vezetett imagináció és zene tréningeket. Korábban Észtországban autista és értelmi sérült fiatalokkal dolgozott együtt egyéni és csoportos terápia formájában.

Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye.


A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái: 
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
FB_50

A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
YT_80

január 18 csütörtök