Program

Zeneterápiás Klub │ Zeneterápiás kapcsolat idős- és sérülékeny hozzátartozókkal járvány idején

19:00
Könyvtár

A COVID -19 pandémia tavaszi első hulláma idején az idősek és más sérülékeny csoportok védelmében, hozzátartozóink, szeretteink egészségének megőrzése érdekében izoláltuk idős társainkat mikro és makro társadalmi környezetükben. Védett idősávot hoztunk létre, a megszokott családi látogatások ritkultak, az intimitás megszokott gesztusait mellőztük. A kapcsolattartás gyakran a tennivalók, az elintézendő ügyek mentén beszűkült, így a családtagok észrevétlenül távolodtak egymástól érzelmileg, miközben továbbmélyítettük a generációs szakadékokat triviális hétköznapi helyzetekben.

A járványügyi vészhelyzet azonban nem múlt el. Az őszi második hullám tanulsága, hogy hosszabb távon kell végiggondolnunk, hogyan tudjuk a fizikai szükségletek kielégítésén túl a távolságtartás ellenére az idős és sérülékeny családtagok érzelmi biztonságát támogatni. Nyíri Nagy József, pedagógus, zeneterapeuta, a Magyar Zeneterápiás Egyesület Elnöke idős és/vagy demenciával élő emberekkel foglalkozó szakemberként gazdag tapasztalati anyagot gyűjtött össze nem csak a zene, zeneterápia jótékony mindennapi hatásaival kapcsolatban, hanem aktivistaként is keresi a lehetőségeket az időskorral kapcsolatos társadalmi attitűdök formálására.

A Zeneterápiás klub november 26-ai találkozóján Nyíri Nagy József olyan zeneterápiás stratégiákat, lehetőségeket mutat be az érdeklődőknek, amelyek segítségével távolban vagy a járványveszély miatt izoláltan élő családtagjaikkal is sikerülhet érzelem- és örömteli kapcsolataikat megőrizni, fenntartani. Szó lesz arról, hogyan támogathatjuk a különböző zenés tevékenységek segítségével a teljesség és az önazonosság pillanatait? Az aktív, önkifejezésre fókuszáló, játékos- vagy a befogadást, elmélyülést lehetővé tevő zenei élményekkel hogyan segíthetjük nem szakemberként is idős rokonunk, barátunk életkedvét, önkifejezését és kommunikációját fenntartani? Hogyan segíthetünk zenével áthangolni az izolációs folyamatokat? Mit tehetünk - akár zenei előképzettség nélkül is -, hogy az előttünk lévő generációk, „szüleink és nagyszüleink” lelki egészségét a hosszúra nyúló járvány ideje alatt a zene segítségével megőrizzük?

Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye. Az előadásra a szakembereken kívül szeretettel várjuk az érintett családtagokat, ismerősöket is.


A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái: 
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
FB_50

A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
YT_80

2020 november 26 csütörtök