Program

Ádám Kondor | Sonus Cordis Quartet

18:00
Library
Program:

Eberhardt Wüllner:
Gloria és Adoramus te
À bout de souffle

Ádám Kondor:
Magic 11
'Here I Am' (Gertrude Stein)
Canon perpetuus - in memoriam Zoltán Jeney

Featuring:
  • Sonus Cordis Quartet:
    Eszter Krulik - violin
  • Róza Lachegyi - violin
  • Boglárka Szűcs - viola
  • Eszter Mády-Szabó - violoncello

  • Katalin Károlyi - mezzo
  • Tamás Schlanger - percussions

A Sonus Cordis Bázist (egészséges szívhang) Krulik Eszter és Lachegyi Róza alapították 2019-ben. Hitvallásuk alapján olyan szabadúszó művészek csatlakoztak a Sonus Cordishoz, akiktől nem áll távol a kortárs zene, az improvizáció, de a régi zenélés sem. Az alapvetően vonósnégyesként létező, de a kibővülésre is nyitott együttes a koncertezés mellett kamarazenei, vonószenekari és improvizációs kurzusokat szervez a fiatalabb korosztály számára. 2022. augusztusában másodszor rendezték meg a SONUS CORDIS NAPOKAT a Tolna megyei Szent András Kastélyban, ahol öt napon keresztül a kamarazene és az improvizáció volt a fókuszban. A Sonus Cordis újítása, hogy nem klasszikus értelemben vett tanórákat ad a diákoknak, hanem a művészek a diákokkal vegyes kamaracsoportok kialakításával inspirál.

A Sonus Cordis Kvartett 2021 áprilisában a Zeneakadémia Nagytermében mutatkozott be a "Studio 5" zeneszerzőinek új vonósnégyeseivel, 2021. májusában és júniusában a Zeneakadémia Zeneszerzés tanszakának új vonósnégyeseit mutatták be a Solti Teremben. Szintén 2021-ben a Sonus Cordis Kvartett elnyerte a Filharmónia Végh Sándor Vonósnégyes Ösztöndíját, aminek keretén belül egy éven keresztül országszerte koncerteztek. Az ő nevükhöz fűződik a világhírű brit zeneszerző, Thomas Adés "The four quarters" című vonósnégyesének magyarországi bemutatója. A Sonus Cordis Historique 2022 augusztusában mutatkozott be korhű hangszereken a Börzsöny Barokk régizenei fesztiválon.

A 2022/23-as évadukban négy ikonikus - huszadik századon innen és túl is alkotó - magyar szerző műveit népszerűsítik: Lajtha László, Járdányi Pál, Ligeti György és Kondor Ádám vonósnégyeseit hallhatjuk tolmácsolásukban. Novemberi estjükön az Eberhardt Wüllner álnéven is alkotó Kondor Ádám zeneszerző műveit népszerűsítik, ezúttal Károlyi Katalin mezzoszopránnal és Schlanger Tamás ütőhangszeres művésszel kiegészülve.

Free entry! Seating is on a first-come, first-served basis.

 

Galéria
2Image(s)
2022 November 05 Saturday